WTA

Gauffová jde ve stopách Vaidišové. V Linci senzačně ukořistila premiérový titul

- Jan Havlovic

Cori Gauffová získala na halovém turnaji v rakouském Linci premiérový singlový titul na okruhu WTA. Patnáctiletá tenistka se přitom dostala do hlavní soutěže až jako lucky loser. Mladá Američanka porazila v nedělním finále grandslamovou vítězku Lotyšku Jelenu Ostapenkovou za 100 minut po setech 6:3, 1:6 a 6:2. „Jsem z toho stále zdrcena a šokována,“ líčila čerstvá šampionka. Gauffová triumfem napodobila Nicole Vaidišovou, která rovněž vyhrála turnaj WTA v patnácti letech.

Šokující výkony Cori Gauffové na letošním Wimbledonu nebyly náhodné. Americký tenisový supertalent pokračuje ve vynikajících výsledcích i na podzimních evropských turnajích. Patnáctileté tenistce se podařilo o uplynulém víkendu vyhrát poprvé v kariéře turnaj WTA, konkrétně v rakouském Linci.

Gauffová se přitom dostala do hlavní soutěže až jako lucky loser. Výjimečně nadaná tenistka si ve čtvrtfinále vyšlápla na světovou osmičku Kiki Bertensovou a po skalpu Němky Petkovicové a Lotyšky Ostapenkové oslavila zisk trofeje. „Jsem z toho stále zdrcena a šokována,“ líčila Gauffová své pocity před novináři.

„Je to opravdu bláznivé, že jsem vyhrála první titul na okruhu WTA. Tento turnaj nebyl v mém kalendáři na začátku roku. Neměla jsem tušení, že bych měla šanci se do Lince vůbec dostat,“ připomněla Američanka fakt, že na začátku letošní sezony figurovala v žebříčku až v sedmé stovce.

Patnáctiletá juniorka se po premiérovém triumfu posunula poprvé v kariéře do elitní stovky, konkrétně na 71. místo. „Byl to pro mě neuvěřitelný týden,“ pochvaluje si Gauffová, která již našla využití pro štědré prize-money za titul z Lince. „Halloween se blíží. Chci zapracovat na mém kostýmu, aby byl co možná nejhezčí,“ zasmála se.

Cori Gauffová se stala nejmladší vítězkou turnaje WTA od dob Nicole Vaidišové. Česká tenistka triumfovala v roce 2004 na turnajích ve Vancouveru a Taškentu ve věku patnácti let a pěti měsíců.

Mladá Američanka pokračuje v nabitém tenisovém programu. Z Lince se přesune do Lucemburku, kde by již v úterý měla vstoupit do hlavní soutěže soubojem s Ruskou Blinkovovou.