Zase ten Medveděv! Nezastavitelný Rus opanoval Masters v Šanghaji

- Marek Bartošík

Letos vynikající Daniil Medveděv získal druhý titul v řadě, když ve finále Masters v Šanghaji bez větších problémů přehrál Alexandera Zvereva 6:4 a 6:1. Pro ruského tenistu je to už čtvrtá letošní trofej. V žebříčku si díky ní potvrdil čtvrté místo, v letošním pořadí dokonce předskočil dosud třetího Rogera Federera.

Sofie, Cincinnati, Petrohrad a nyní i Šanghaj. Daniil Medveděv ve finále čínského Masters na pátý pokus porazil Alexandera Zvereva 6:4, 6:1 a na své konto si připsal čtvrtý letošní a celkově sedmý kariérní titul. Rus přitom už podruhé triumfoval na prestižním turnaji kategorie Masters, tentokrát dokonce bez ztráty setu!

Medveděv, jehož taktikou je nechat soupeře trpět, zahájil své deváté letošní finále ziskem tří gemů v řadě. O výhodu následně přišel, když Zverev srovnal na 4:4.

Od deváté hry ale ruský tenista zcela ovládl dění na kurtu a vypracoval si vedení 6:4 a 5:0. Německý soupeř pouze odvrátil hrozbu nepopulárního kanára, načež Medveděv při svém podání sadu a tím i zápas pohodlně uzavřel.

Rus si vylepšil finálovou bilanci na sedm vítězství a šest porážek. V žebříčku sice zůstává čtvrtý, ale ztrátu na třetího Rogera Federera snížil přibližně na 1000 bodů s tím, že do konce roku na rozdíl od Švýcara téměř nic neobhajuje. To se promítá i v letošním pořadí, kde Medveděv poskočil na třetí příčku právě na úkor Federera.

Zverev si svou bilanci v bojích o titul pohoršil na 11:7, přesto může být se svým účinkováním v Šanghaji spokojený. I díky skalpu Rogera Federera je to totiž jeho nejlepší letošní výsledek. Němec navíc ziskem 600 bodů výrazně promluvil do boje o Turnaj mistrů, kde stále zůstávají dvě volná místa.

Rolex Shanghai Masters, Šanghaj (muži, CHN, 7 473 620 USD, tvrdý povrch)
Finále dvouhry
Daniil Medveděv (RUS, 4.) [3] – Alexander Zverev (GER, 6.) [5] 6:4, 6:1