Dopadne jako Sock? Obhájce titulu Edmund zkusí v Antverpách kvalifikaci

- Marek Bartošík

Obhájce titulu do kvalifikace. To není science-fiction, ale realita, kterou prožívá Kyle Edmund. Britský tenista se totiž za pět minut dvanáct přihlásil do kvalifikace ATP turnaje v Antverpách, kde loni vybojoval titul. Trápícímu se Britovi hrozí v případě neúspěchu propad ze 42. místa mimo elitní sedmdesátku.

V tenise se málokdy stává, aby se hráč, který obhajuje titul, objevil už v kvalifikaci. Přece jenom stále disponuje body za loňský titul. V právě takové situaci se nachází Kyle Edmund, který na poslední chvíli získal divokou kartu od pořadatelů halového ATP turnaje v Antverpách, kde si loni dokráčel pro svoji dosud jedinou trofej.

Čtyřiadvacetiletý Edmund by se jako 42. tenista žebříčku za normálních okolností – tedy včasného přihlášení – bez problémů dostal do hlavní soutěže, dokonce by byl osmým nasazeným. Aktuální turnajová osmička Pablo Cuevas je 48. v žebříčku.

Brit však nechal rozhodnutí o startu v Belgii na poslední chvíli, a proto zahájí cestu za obhajobou už ve dvoukolové kvalifikaci. Nečekají ho vůbec lehcí soupeři – v prvním kole Norbert Gombos (119.) a ve druhém Yannick Maden (121.), nebo Salvatore Caruso (98.).

Tímto rozhodnutím Edmund připomněl rok staré počínání Jacka Socka, tehdejší světové čtrnáctky. Američan loni prožíval výrazně nevydařenou sezónu, a proto se přihlásil do kvalifikace menšího turnaje v Eastbourne, kde se chtěl rozehrát. Už v prvním duelu ho ale vyřadil Daniel Brands.

Úspěšný kvalifikant obdrží v Antverpách 12 bodů do žebříčku. Pokud by si Edmund došel až pro titul, mohl by tak ke svým 250 bodům ještě pár drobných přidat. Takový scénář ale není moc reálný, jelikož se letos britský tenista trápí. Posledních šest zápasů prohrál, naposledy se radoval z vítězství v Montréalu proti Nicku Kyrgiosovi.

Jestliže se Edmund probojuje do hlavní soutěže, může už v prvním kole narazit na Francese Tiafoea (51.) či Jana-Lennarda Struffa (38.). O něco příznivějšími možnými soupeři jsou Jannik Sinner (127.) a Federico Delbonis (76.). Nasazenou jedničkou je Gaël Monfils, dvojkou David Goffin, trojkou Diego Schwartzman a čtyřkou Stan Wawrinka.