Na kurtech se cítím dobře. Věřím si, hlásí Vrbenský po triumfu v Turecku

- David Schlegel, Filip Lefenda

Povedené období zažívá devatenáctiletý český tenista Michael Vrbenský. Poté, co si před týdnem došel pro titul na domácí antuce v Říčanech, ovládl bez ztráty jediného setu i podnik v turecké Antalyi. "S trenérem jsme zvažovali, zda do Turecka vůbec poletíme. Nakonec jsme se rozhodli na čtrnáct dní odletět, protože se mi v poslední době na turnajích docela dařilo," může si nad správným rozhodnutím libovat mladík, který letos na okruhu futures získal už třetí singlovou trofej. Na další bude útočit zase od středy.

Minulý týden jste vyhrál v Říčanech a zvažoval jste, zda vůbec do Antalyie odletíte. Co nakonec rozhodlo, že jste se dal na cestu?
Moc děkuji za gratulaci. S trenérem jsme skutečně zvažovali, zda do Turecka poletíme. Nakonec jsme se rozhodli ještě na čtrnáct dní odletět, protože se mi v poslední době na turnajích docela dařilo. Chtěli jsme toho využít a ještě tady uhrát co nejvíce bodů.

Na turnaji jste neztratil ani set, ale v prvních dvou utkáních jste se trochu trápil. Slovák Tomáš Liška měl proti vám v prvním setu setbol, než jste vyhrál 7:5, 6:1. Turek Yanki Erel v prvním setu podával na vítězství a měl dokonce dva setboly, než jste ho zlomil v tiebreaku (7:6(5), 6:3). Oba hráči jsou na žebříčku daleko za vámi, přesto vám působili takové problémy...
Je to tak. Sice jsem na turnaji neztratil set, ale v prvních zápasech jsem se na začátcích trápil. S Tomášem jsem rychle prohrával 0:3, cítil jsem se na kurtu unavený a vůbec mi nešly nohy. Nakonec se to zlepšilo a trochu jsem se chytil. Utekl jsem ze setbolu a druhý set už byl z mé strany dobrý. S Erelem to bylo víceméně podobné. Nezačal jsem vůbec dobře, ale musím uznat, že Erel neudělal v prvním setu žádnou jednoduchou chybu a musel jsem si vše uhrát. Byl to vyrovnaný set, který jsem zase zvládl v koncovce. Druhý set už byl trochu lehčí. Erel ale hrál fakt slušně.

Pak už se zdálo, že vše šlo hladce. Jak jste to viděl vy?
Výsledkově vypadá jak čtvrtfinále, tak i semifinále, celkem jednoznačně, vůbec to ale jednoduché nebylo. Ve čtvrtfinále jsem prohrával 1:4 a nakonec vyhrál 6:4, 6:0. Lehké zápasy to určitě nebyly.

Ve finále jste porazil Němce Petera Hellera, který startoval i v Říčanech, kde podlehl vašemu kamarádovi Jonáši Forejtkovi. Probírali jste spolu taktiku? Co finále rozhodlo?
Večer před zápasem jsem Jonášovi psal, co bych měl na Hellera hrát. To, co mi Jonáš poradil, fungovalo. Jsem za to rád. Tímto mu chci i poděkovat. Finále rozhodlo to, že jsem opět zvládl koncovku prvního setu. Vedl jsem 5:3, ale bohužel jsem nedopodával. Za stavu 5:5 jsem zahrál dobře agresivně a šel jsem si pro to. Za stavu 6:5 jsem pak Petera brejknul.

Odehrál jste 14 zápasů ve stejném počtu dní. Vyhrál jste singl i debl v Říčanech a teď dvouhru v Turecku. Navíc těsně před turnajem v Říčanech jste na stejném místě v Antalyi postoupil do finále. Cítíte se unavený?
V poslední době jsem odehrál opravdu spoustu zápasů. Jsem rád za to, že můžu hrát a že se daří. Únava pak není tolik cítit, ale samozřejmě unavený jsem. Příští turnaj začíná pro mě až ve středu, takže doufám, že se dám stoprocentně do pořádku a budu připraven.

S kým v Turecku jste a je prostor věnovat se regeneraci?
Jsem zde s Dušanem Karolem, mým osobním trenérem. Budeme se snažit co nejvíce regenerovat, abych byl připraven na další turnaj.

V Antalyii jste nyní nehrál čtyřhru, budete ji hrát příští týden?
Odehraji zde ještě jeden turnaj, opět ale jen ve dvouhře.

Loni jste v Turecku hrál touhle dobou dokonce tři týdny, ale uhrál jste jen jednou čtvrtfinále a jednou druhé kolo. V čem je to letos zatím jiné?
Letos je to jiné v tom, že zde nejsem po zranění. Mám tak za poslední dobu odehráno dost zápasů. Na kurtech se cítím dobře a věřím si.

Jak se vám v Turecku líbí a proč jste si vybral právě turnaje tam?
Musím říci, že v Turecku se mi líbí moc. Je tady vše, co potřebujeme – dobrá posilovna, hodně tréninkových kurtů, hezké počasí. Hlavně jsem si ale Turecko vybral kvůli antuce, kterou preferuji a chci na ní zůstat, co nejdéle to půjde.

Na světovém žebříčku byste se měl posunout až ke 425. místu, nicméně loni jste ještě postoupil na tvrdém povrchu na futuru v Liberci do finále. Jak bude skladba vašich turnajů vypadat letos?
To přesně nevím. Teď odehraji ještě jeden turnaj v Turecku. Jak to bude na českých futurech, to ještě nevím. Musíme se poradit s trenérem.

A jaké jsou vaše žebříčkové cíle ve zbytku letošní sezóny?
Žebříčkové cíle pro letošní sezónu nemám, ale samozřejmě bych se rád posunul co nejvýše.

Vrbenského cesta za titulem

1. kolo: Michael Vrbenský – Tomáš Liška (SVK) 7:5, 6:1
Osmifinále: Michael Vrbenský – Yanki Erel (TUR) 7:6(1), 6:3
Čtvrtfinále: Michael Vrbenský – Holger Vitus Nodskov Rune (DEN) 6:4, 6:0
Semifinále: Michael Vrbenský – Cengiz Aksu (TUR) 6:3, 6:2
Finále: Michael Vrbenský – Peter Heller (GER) 7:5, 6:3