VIDEO/FOTO: Schytal pořádnou pecku do oka. Nevěděl jsem, co se děje, přiznal Jebavý

- David Schlegel, Filip Lefenda

Roman Jebavý spojil pro challenger v Barceloně síly s Američanem Monroem, s nímž postoupil mezi čtyři nejlepší páry. Čtvrtfinále přitom dohrával nejlepší český deblista současnosti v bolestech. Za stavu 3:1 v závěrečném supertiebreaku schytal Jebavý na síti ránu přímo do oka. "Cítil jsem jen bolest. Moc jsem nevěděl, co se děje," popisuje hráč v rozhovoru pro Tenisový svět moment, který na více než šest minut přerušil utkání.

Dostal jste už někdy podobnou šlupku?
Dostal a není to zrovna tak dlouho. Letos při utkání druhého kola Wimbledonu mě parťák trefil do hlavy přímo z prvního servisu, ale tohle bylo zepředu do oka, takže musím říct, že to bylo o dost horší. Dost to bolí ještě teď, už mi to napuchá. Snad bude vše v pořádku.

Bojíte se podobných pecek na síti?
Nebojím, naopak jsem zvyklý jít do všeho po hlavě. Asi bych se měl začít bát, protože už nic podobného zažívat nechci.

Jak se to přihodilo tentokrát?
Při zápase byly docela špatné podmínky – nízko slunce, stíny na kurtu a foukalo. Myslel jsem si, že trefím míč raketou a najednou byl balon v oku. Co se dělo poté nevím, cítím jsem jen bolest a moc nevěděl, co se děje.

Soupeř snížil po téhle ráně do oka na 2:3 v supertiebreaku a pak se dlouho nehrálo. Přemýšlel jste o tom, že zápas vzdáte? Jak vám bylo a co nakonec rozhodlo, že jste v utkání pokračoval?
Bylo to nepříjemné, ze začátku jsem vůbec nevěděl, co se děje. Možná jsem byl chvíli i mimo, jako když člověk schytá K.O. Pak přiběhli doktoři a fyzio a snažili se mě nějak dát dohromady. O tom, že duel vzdám, jsem nepřemýšlel, ale byl jsem otřesen a na oko ze začátku viděl hůře. Pak se to zlepšovalo. Cítil jsem se nic moc, ale byl jsem spíše v šoku. Byl ve mně adrenalin, a tak jsme pokračovali.

Inkriminovaný moment naleznete ve videu v čase 30:05

Odvraceli jste mečbol, sami jste pak proměnili až pátý. Je to velká úleva, že jste konečně vyhráli více zápasů za sebou?
Ano, konečně jsem vyhrál nějaký vyrovnaný zápas. Chce se to zase nakopnout a vrátit se na vítěznou vlnu, všechno je to o pár míčích.

Jeden z vašich protihráčů Martínez odvrátil o den dříve ve dvouhře čtyři mečboly a vyhrál. Vytanulo vám to na mysl v té nervózní koncovce?
To, že o den dříve utekl z mečbolů zase on, jsem si po pravdě vůbec neuvědomil.

Jak jste se dali dohromady s Nicholasem Monroem? Už jste spolu hráli na turnaji v Prostějově…
Oba jsme hráli minulý týden v Číně a tam jsme se domluvili, že budeme hrát tenhle týden v Barceloně.

V posledních týdnech se vám moc nedařilo, hodně jste střídal parťáky. V čem vidíte příčinu?
Je to tak. Nechci se vymlouvat, ale také mi moc nevycházely losy. Na US Open jsme dostali hned nasazené, na dalších turnajích také samé nasazené páry, finalisty nebo vítěze. Tak to ale někdy je. Snad jsem si smůlu vyžral až do dna. Musím makat a vrátit se na vítěznou vlnu.

S Matwem Middlekoopem už pokračovat nebudete?
S Matwem jsme skončili po US Open. Oba jsme měli odlišný názor na další spolupráci.

Plánujete spolu s Monroem více turnajů?
Ne, s Nicholasem hrajeme jen tady. Poté budu hrát do konce sezóny s Igorem Zelenayem.

Na rozdíl od závěru loňské sezóny jste se z tvrdého povrchu vrátil zpátky na antuku. Co vás k tomu vedlo?
Je to dáno výsledky. Moc se mi nedařilo a tento týden byly turnaje nižší kategorie jen v Kazachstánu a Barceloně. Chtěl jsem si zahrát a vyhrát nějaké zápasy. Byl jsem dlouho pryč, tak jsem byl po Číně dva dny doma a pak odjel do bližší Barcelony. Partner s tím souhlasil. Samozřejmě je lepší být na stejném povrchu, ale těch změn je za rok tolik, že mi to nikdy nijak extra nevadilo. Proto jsme se rozhodli takhle.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

When you got hit full power first serve to the head??‍♂️?❗️Thank You @pistol_ossi ??? #wimbledon#StraightToTheHead#WakeUpCall#NothingKillMe???

Příspěvek sdílený Roman Jebavy (@romanjebavy),Čec 17, 2019 v 6:02 PDT

Jaké plánujete další turnaje a jaké máte cíle pro zbytek sezóny?
Příští týden budu hrát silně obsazený challenger ve Francii a pak na turnajích ATP v Moskvě a Vídni. Sezónu mám v plánu ukončit na challengeru v Bratislavě.

Ve čtyřhře vám nyní patří 77. místo. Sledujete hodně žebříček vzhledem k blížícímu se Australian Open? Budete i tam chtít hrát se Slovákem Zelenayem?
Bohužel mám nejhorší žebříček za poslední tři roky, ale tak to někdy je. Letos to bylo hodně nahoru dolů, cílem je tak vrátit se na pozice, na kterých jsem byl v předešlých dvou letech. Vzhledem k tomu, že do února neobhajuji ani jeden bod, doufám, že se mi to podaří. S Igorem jsme domluveni do konce roku. Co bude v tom příštím, zatím nikdo neví.

Máte teď po těch ne úplně povedených týdnech z tenisu radost?
Samozřejmě je to těžší, ale člověk to musí přijmout, bojovat a doufat, že se to zlomí, protože jinak by se z toho musel zbláznit. Makám s pokorou a věřím, že se to zase otočí k lepšímu. Jinak to vlastně ani nejde.

Otázka na závěr – jak vám slouží zdraví?
Zatím dobře. Oko snad bude v pořádku, věřím tomu. Koleno jinak drží, což je nejdůležitější. Snad tomu tak bude i nadále.


Galerie