VIDEO: Nejjasnější dvojchyba historie? Davidovich Fokina se stal při mečbolu baseballistou

- Marek Bartošík

Říká se, že v tenise se má bojovat až do konce. Tímto výkladem se však neinspiroval dvacetiletý Alejandro Davidovich Fokina, který na challengeru v Barceloně za stavu 0:6 v tiebreaku rozhodující sady odevzdal ostudnou dvojchybou fiftýn a tím celý zápas svému soupeři.

Alejandro Davidovich Fokina (103. v žebříčku) si druhé kolo na antukovém challengeru v Barceloně jistě představoval jinak. Ve formě hrající turnajová trojka narazila na slovenského tenistu Filipa Horanského (177.).

Dvacetiletý španělský favorit, který na posledních třech challengerech zaznamenal semifinále, finále i premiérový titul, se ocitl za stavu 0:6 v rozhodujícím tiebreaku v úzkých. Frustrován jedenácti předchozími dvojchybami si tu dvanáctou nechal na závěr.

Při prvním i druhém „servisu“ odpálil frustrovaný Davidovich Fokina míček ve stylu baseballisty daleko mimo kurt, načež se odebral k síti podat soupeři ruku.

Čím si nevhodné chování španělského mladíka vysvětlit? Možnou odpovědí je fakt, že se díky řadě kvalitních výsledků přiblížil na dosah elitní stovce žebříčku, avšak na posledních dvou turnajích šanci na průnik mezi stovku nejlepších nevyužil.

Místo tohoto významného kariérního milníku nyní čeká talentovaného tenistu pokuta. Davidovich Fokina za účast na turnaji obdrží pouze 450 eur, což mu na její zaplacení patrně stačit nebude.