Nečekaný konec. Plíšková obrat nedotáhla a po boji dohrála v 1. kole

- Jan Vojkůvka

Světová dvojka Karolína Plíšková se s turnajem WTA Premier Mandatory v Pekingu loučí už v prvním kole. Nad síly české tenistky byla v prvním utkání hlavní soutěže grandslamová šampionka Jelena Ostapenková. S ní Plíšková prohrála po téměř dvou a půl hodinách 5:7, 6:3, 5:7.

Forma Ostapenkové není v této sezoně nijak oslnivá. Vítězka French Open z roku 2017 se propadla žebříčkem až na 74. místě, prohrála už 26 zápasů z celkem 42 odehraných a před turnajem v Pekingu měla na kontě tři porážky v řadě. V souboji s Plíškovou se jí ovšem podařilo černou sérii ukončit a favoritku zápasu zaskočit. V utkání přitom nastřílela neuvěřitelných 25 dvojchyb!

Celý zápas se přitom mohl vyvíjet zcela jinak. Plíšková měla v prvním setu náskok jednoho brejku, a byť vedení 3:1 neudržela, v následné sérii pěti her v řadě se dokázala ještě dvakrát dostat do vedení. Za stavu 5:4 však první set nedopodávala, ještě dvakrát si prohrála servis a tím i celé úvodní dějství 5:7.

Druhá sada přinesla zmobilizování sil české hráčky na podání. Sice čelila hned čtyřem brejkbolům, ale tentokrát soupeřku k brejku nepustila. A využila plně toho, že už v první hře prorazila Ostapenkové její podání. V koncovce prostředního setu navíc přidala ještě jeden brejk při proměněném setbolu a zdálo se, že by mohla být před rozhodujícím dějstvím zápasu psychicky nahoře.

Jenže lotyšská hráčka zabrala a na returnu si znovu dokázala vypracovat šance. V úvodní hře sice dvě neproměnila, ale ve třetím gemu se už do vedení utrhla.

Plíšková navíc za stavu 1:3 čelila dalším dvěma brejkbolům. Obě hrozby ovšem smazala a nadechla se k dalšímu obratu, když srovnala na 3:3 a svůj návrat do zápasu potvrdila při svém servisu. Další šanci na returnu ale nedostala a naopak v jedenácté hře pustila Ostapenkovou k brejkbolům. Klíčový okamžik třetí sady zvládla lépe Lotyška, jež následně duel doservírovala do vítězného konce.

Pro Plíškovou, která vypadla nečekaně v osmifinále ve Wu-chanu, se jedná o druhou překvapivou porážku v řadě. Českou tenistku to navíc výrazně vzdálí od možného boje o post světové jedničky, který drží Australanka Ashleigh Bartyová.