Livesport Prague Open: Vaňková, Tomanová a další tři Češky postupují do druhého kola

- Jan Havlovic

Livesport Prague Open měl dnes na programu úvodní zápasy prvního kola dvouhry. Na kurtech v hlavním městě se představilo devět českých tenistek, z toho si hned pět zajistilo postup do druhého kola!

První postupující českou tenistkou se v úterý stala Karolína Novotná. Osmnáctiletá prohrávala v prvním setu již 1:4, nicméně díky dvěma brejkům se dokázala vrátit zpět do zápasu a první sadu vyhrála v poměru 6:4. Druhý set byl již zcela v režii Novotné, která zvítězila 6:4, 6:1 a zajistila si postup do druhého kola. Z postupu do další fáze turnaje se raduje také Nikola Tomanová. Dvacetiletá tenistka musela projít kvalifikačním sítem, v úterním zápase prvního kola se střetla s Číňankou Šao. V první sadě své soupeřce dokázala nadělit kanára, avšak ve druhém setu měla navrch soupeřka z Asie. Rozhodující sada nabídla několik brejků, Novotná získala celkem čtyři a po vítězství 6:2 si zajistila postup!

Sedmnáctiletá Tina Sojková dostala od pořadatelů divokou kartu, avšak při los neměla příliš štěstí. V úvodním kole narazila na Rusku Žuravlevovou, která je pátou nasazenou hráčkou turnaje. Devatenáctiletá tenistka od úvodní výměny prokazovala své kvality a po výsledku 6:2, 6:1 postupuje do další fáze turnaje. Postup do další fáze turnaje zvládla také Kateřina Vaňková, druhá nasazená hráčka turnaje, která se však v souboji s Nicole Rottmannovou z Rakouska na postup pořádně nadřela. Vyhrála až 6:4 ve třetím setu!

Úspěšný vstup do Livesport Prague Open má za sebou také Natálie Cvačková, která sehrála se sedmnáctiletou Nikolou Novotnou vyrovnaný zápas, avšak v rozhodujících okamžicích prokázala větší zkušenosti a po výsledku dvakrát 6:4 postupuje do druhého kola! To samé se povedlo také Kláře Hájkové, která v ryze českém souboji porazila v třísetové bitvě Lucii Procházkovou po setech 6:2, 4:6, 6:1.

1. kolo dvouhry

KAROLÍNA NOVOTNÁ - NATÁLIE KALLMÜNZEROVÁ 6:4, 6:1
Nicole Rottmannová (AUT) - KATEŘINA VAŇKOVÁ (2) 4:6, 7:5, 4:6
TINA SOJKOVÁ - Angelina Žuravlevová (RUS) (5) 2:6, 1:6
NATÁLIE CVAČKOVÁ - NIKOLA NOVOTNÁ 6:4, 6:4
I-ťia Šao (CHN) - NIKOLA TOMANOVÁ 0:6, 6:3, 2:6
LUCIE PROCHÁZKOVÁ - KLÁRA HÁJKOVÁ 2:6, 6:4, 1:6
Sina Haasová (GER) - Anastasia Detiucová (MDA) 6:2, 1:0, skreč Detiucová
Dasha Ivanovová (USA) (6) - Marcelina Podlinská (POL) 6:2, 6:2

1. kolo čtyřhry

DUDLÁKOVÁ, Rusová (SVK) - KOLÁŘOVÁ, Polanská (POL) (2) 2:6, 1:3, skreč Dudláková, Rusová
BAĎUROVÁ, KLEISNEROVÁ - Detiucová (MDA), NOVOTNÁ 4:6, 3:6
BROŽOVÁ, POSPÍŠILOVÁ - Janusková, Žuravlevová (CAN/RUS) 0:6, 4:6
Bekkerová, Šao (RUS, CHN) - KOHOUTKOVÁ, Wassersonová (USA) 6:1, 6:0

Liversport Prague Open den po dni

5.9. Livesport Prague Open: Posledním kolem kvalifikace prošlo do hlavní soutěže pět Češek 
4.9. Livesport Prague Open: Osmička českých tenistek vybojovala kvalifikační finále

Rozhovory z turnaje