Livesport Prague Open: Posledním kolem kvalifikace prošlo do hlavní soutěže pět Češek

- Jan Havlovic, Filip Lefenda

Livesport Prague Open měl v neděli na programu první dvě kola kvalifikace, druhý hrací den pak nabídl její finále, ve kterém o účast v hlavní soutěži zabojovalo také osm českých tenistek. Z postupu se nakonec raduje pět z nich, a sice Hönigová, Procházková, Novotná, Schweinerová a Tomanová.

První postupující do hlavní soutěže se stala Sandra Hönigová, která v pondělním souboji překvapila Rakušanku Caroline Ilowskou, třetí nasazenou. V první sadě se obě tenistky trápily na servisu, Hönigová ztratila své podání třikrát, Ilowská dokonce čtyřikrát, což se ukázalo rozhodující a česká tenistka se dostala do vedení v zápase. Ve druhé sadě Hönigová výrazně zlepšila svůj výkon a po setech 6:4 a 6:1 postupuje do hlavní soutěže!

Postup do hlavní soutěže si zajistila také Lucie Procházková, která v souboji s Polkou Aleksandrou Buczynskou byla jasně lepší hráčkou a svou soupeřku porazila po setech dvakrát 6:2! S čím byla po utkání spokojena? „Skoro se vším. Liftovala jsem míče, což u mě většinou není. Servis mi šel, bekhend také, jsem spokojená,“ vyjmenovala klíčové aspekty své hry s úsměvem.

Další českou tenistkou, která si zajistila postup do hlavní soutěže Livesport Prague Open, se stala Nikola Novotná. Sedmnáctiletá tenistka se v třetím kole kvalifikace utkala se Slovenkou Rusovou, v zápase dokázala proměnit pět brejkbolů a svou soupeřku porazila 7:5, 6:2. „Nehrála jsem úplně to, co jsem chtěla. Ale zase na druhou stranu – není umění vyhrát, když vám to jde,“ krčila s úsměvem rameny Novotná, která doufá, že v hlavní soutěži bude hrát lépe.  

Z ryze českého souboje, který se odehrál na kurtu číslo dva mezi Veronikou Přibylovou a Nikolou Schweinerovou, se raduje z postupu zkušenější Schweinerová, která sice prohrála první sadu v tiebreaku, avšak ve zbylých dvou sadách byla lepší hráčkou a po velkém obratu postupuje do hlavní soutěže. „Druhý a třetí set musím z mojí strany zhodnotit celkem kladně, protože jsem se snažila hrát svoji hru a vyhrála jsem,“ nechala se slyšet Schweinerová, která si pro první kolo přeje schůdnou soupeřku.

Dvacetiletá Veronika Baďurová se do hlavní soutěže pražského turnaje bohužel nepodívá. V pondělním souboji třetího kvalifikačního kola nestačila na Němku Sinu Haasovou a prohrála za 44 minut po setech 0:6, 1:6. Podobně si vedla také devatenáctiletá Markéta Zeminová, která nestačila na o dva roky mladší Polku Marcelinu Podlinskou, s níž prohrála dvakrát 2:6. 

Postup do hlavní soutěže naopak slaví Nikola Tomanová. Ta na kurtu číslo jedna změřila na závěr programu síly s Finkou Ellou Leivovou, druhou nejvýše nasazenou hráčkou kvalifikace. Češka však duel proti žebříčkově lépe postavené soupeřce naprosto ovládla, když jí povolila jen tři uhrané gemy a po výsledku 6:1 a 6:2 postoupila v turnaji dále. Zápas trval pouhých 55 minut. „Myslela jsem si, že to budě těžší, ale soupeřka hodně kazila,“ přiznala po konci střetnutí jeho vítězka. Ta se musela vypořádat i s přerušením duelu, ke kterému došlo za stavu 4:1 v prvním setu. „Myslela jsem si, že to pro mě bude hrozné, že ztuhnu. Naštěstí ne, pořád jsem se snažila hýbat. Potom to šlo normálně jako před přerušením.“

Třetí kolo kvalifikace

Caroline Ilowská (AUT) (3) - SANDRA HÖNIGOVÁ 4:6, 1:6
VERONIKA PŘIBYLOVÁ - NIKOLA SCHWEINEROVÁ 7:6 (1), 3:6, 2:6
NIKOLA NOVOTNÁ - Alica Rusová (SVK) 7:5, 6:3
LUCIE PROCHÁZKOVÁ - Aleksandra Buczynská 6:2, 6:2
VERONIKA BAĎUROVÁ - Sina Haasová (GER) 0:6, 1:6
Marcelina Podlinská (POL) (4) - MARKÉTA ZEMINOVÁ 6:2, 6:2
Ella Leivová (FIN) (2) - NIKOLA TOMANOVÁ 1:6, 2:6
Ksenija Bekkerová (RUS) (1) - Gunaj Amirová (AZE) 6:2, 6:4

Liversport Prague Open den po dni

4.9. Livesport Prague Open: Osmička českých tenistek vybojovala kvalifikační finále

Rozhovory z úvodního dne turnaje