Začalo se mi víc dařit a přišly trochu výsledky, těší Šafránka po čtvrtfinále v Sibiu

- David Schlegel, Marek Bartošík

Václav Šafránek v letošní sezóně získal tři tituly z ITF turnajů a další by rád přidal na antukové akci s dotací 25 tisíc dolarů v Říčanech. Tenista čtvrté světové stovky si svou formu i zdravotní stav chválí a vyhlíží následující měsíce, v nichž neobhajuje prakticky žádné body do žebříčku.

US Open 2017 a Australian Open 2018. To jsou dva grandslamové turnaje, na nichž si Václav Šafránek zahrál hlavní soutěž. Pětadvacetiletý tenista by na zmíněné úspěchy rád v příštím roce navázal. Zatím je ale třetí účast v prvním kole turnaje velké čtyřky daleko, jelikož se Šafránek nachází až na 345. místě.

„Na druhou stranu dalšího půl roku neobhajuju žádné body, takže mám solidní šanci se posunout tam, kde bych chtěl být. Můj žebříček sice není nic moc, ale oproti situaci, v jaké jsem byl před několika měsíci, je to docela dobrý,“ komentoval svou pozici před turnajem v Říčanech český tenista, který Tenisovému světu poskytl exkluzivní rozhovor.

Václave, v jaké formě se nyní nacházíte?
Myslím, že dobrý. Minulý týden jsem hrál čtvrtfinále na challengeru v rumunském Sibiu. Vyhrál jsem tam tři těžké zápasy v náročných podmínkách. Byla zima a dost foukalo. Popral jsem se s tím ale slušně. Od prvního kola jsem hrál solidně. Ve čtvrtfinále podal soupeř velmi dobrý výkon (Jelle Sels zvítězil dvakrát 6:2; pozn. red.). Nemyslím, že jsem se oproti předchozím zápasům zhoršil.

Dařilo se vám i ve čtyřhře s Petrem Nouzou. Do turnaje jste se dostali na poslední chvíli a málem z toho bylo finále.
Čtyřhru jsem v poslední době moc nehrál, ale bylo to solidní. Petr hraje debl výborně, má předpoklady. Hodně to táhl i svým servisem. Mrzí mě, že jsme v semifinále nedohráli zápas při svém podání.

V poslední době jste se zvedl, daří se vám. Vyhrál jste turnaj v Poznani s dotací 25 tisíc dolarů. Byla to pro vás velká vzpruha?
Už od začátku antukové sezóny jsem začal hrát dobře a nějaké výsledky přišly. Mohlo to být ještě lepší, protože jsem trochu zbytečně prohrál pár zápasů. Jedním z nich bylo první kolo v Györu, kde jsem prohrál i přes vedení 6:0 a 1:0 s Ajdukovičem v rozhodujícím tiebreaku. Byl to zápas bez tempa, soupeř hrál agresivně, neměl co ztratit. Nicméně celkově jsem léto odehrál solidně.

Cítíte se tedy jistější než na začátku roku?
Určitě. Na začátku roku jsem měl šňůru proher, což je vždycky nepříjemné. Odehrál jsem menší turnaje, získal řadu výher a tím i sebevědomí.

Není to tak dávno, co jste byl v New Yorku a zahrál jste si hlavní soutěž. Jak moc žárlivě jste se na letošní US Open díval?
Žárlivě úplně ne. Kariéra je dlouhá, jsou v ní super sezóny i slabší chvilky. Grandslamy jsou pro mě priorita, chtěl bych se tam co nejdříve vrátit. Myslím, že mám teď dobrý bodový náběh.

Jsou grandslamové kvalifikace vaším hlavním cílem?
Rozhodně. Abych se dostal do kvalifikace Australian Open, musel bych ale nejspíš vyhrát challenger. Do Paříže je to mnohem reálnější. Zdravotně jsem v pořádku a když to vydrží a budu i nadále sbírat body, mohlo by to vyjít.