Davis Cup: Čechy spasil Forejtek! V třísetové bitvě přidal postupový bod

- Jan Vojkůvka

Český daviscupový tým zvládl náročný nedělní program a porazil Bosnu a Hercegovinu 3:2 na zápasy! Po porážkách české deblové dvojice a Jiřího Veselého v souboji jedniček se o postupový bod postaral Jonáš Forejtek. Osmnáctiletý mladík pokořil Tomislava Brkiče 6:1, 6:7(7), 6:1.

Ač se po sobotních dvouhrách zdálo, že Češi zvládnou utkání euro-africké zóny hladce, opak byl pravdou. Bosna a Hercegovina srovnala v neděli na 2:2 a vynutila si rozhodující utkání, ve kterém proti sobě stanuli Jonáš Forejtek a Tomislav Brkič.

Juniorská světová jednička vlétla do zápasu po hlavě a Brkiče rychle zasypala spoustou kvalitních úderů. Výsledkem bylo vedení 5:0 a následné hladké doservírování prvního setu.

Ve druhé sadě začal domácí Brkič klást větší odpor. Byl to sice znovu Forejtek, kdo se dostal do výhody brejku, ale v šesté hře bosenský tenista srovnal na 3:3. Poté už se hrálo bez brejkbolů až do tiebreaku, ve kterém si Forejtek vypracoval dokonce mečbol, ale nakonec prohrál 7:9.

Celý daviscupový zápas tak musel rozhodnout až rozhodující set rozhodujícího duelu. A že šlo o pořádné drama dokazuje hned třetí gem. O ten se při podání Brkiče bojovalo neskutečných 26 minut, hrálo se přes 13 shod a Forejtek si vypracoval celkem devět brejkbolů. Ten poslední proměnil a uskočil do vedení 3:1.

Po zvládnutí tohoto klíčového gemu už Forejtek další komplikace nepřipustil, vyhrál tři gemy v řadě a zařídil české vítězství v duelu s Bosnou. Česká republika po výhře 3:2 na zápasy postoupila do březnové kvalifikace Davis Cupu 2020.

Veselý roli favorita nepotvrdil
Jiří Veselý šel na kurt k souboji jedniček v roli favorita. Proti Mirzovi Bašičovi ovšem nedokázal papírové předpoklady naplnit a prohrál po boji 6:7(7), 3:6.

První set nepřinesl ani jeden brejkbol a oba hráči si drželi podání až do tiebreaku. V něm to dlouho vypadalo, že Veselý úvodní dějství ukořistí, měl dokonce hned čtyři setboly. Jenže z vedení 6:3 byla nakonec porážka 7:9.

Česká jednička musela zápas otáčet, ale Bašič předváděl špičkový tenis ve všech ohledech. A když v páté hře odvrátil dva brejkboly, podařilo se mu záhy Veselého brejknout. S hrozbou porážky se český tenista vypořád skvěle a okamžitým rebrejkem se vrátil do hry.

Jenže přišla osmá hra a další ztráta podání. S tou si už Veselý neporadil a i druhý set prohrál.

„Nevyužil jsem hodně šancí a byl jsem po zásluze potrestán. V prvním setu jsem měl ve čtyřech gemech na returnu stav 30:30 a nedostal jsem se ani k jednomu brejkbolu. To jsou šance, které musím zvládat. Proklouzlo mi to mezi prsty,“ kritizoval svůj výkon Veselý, jenž ale zároveň pochválil svého soupeře.

„Odehrál velice dobré utkání. Neskutečně podával, neudělal moc chyb, vycházela mu spousta věcí. Neměl co ztratit, šel do toho naplno a vyšlo mu to,“ doplnil šestadvacetiletý Čech.

Nedělní program otevřela čtyřhra
Daviscupový duel mezi Českou republikou a Bosnou a Hercegovinou pokračoval v neděli napřed zápasem ve čtyřhře. V něm se představili na české straně Jiří Lehečka s Jiřím Veselým, kteří ovšem prohráli s domácí dvojicí Mirzou Bašičem a Tomislavem Brkičem 6:7(2), 3:6.

V úvodním dějství předvedli domácí velmi soustředěný výkon na podání, čelili jen jednomu brejkbolu a vynutili si tiebreak. V něm českou dvojici zdolali 7:2. Druhý set přinesl také první, a jediný, brejk celého zápasu. Ve druhé hře se ho dočkali Bašič s Brkičem, kterým se podařilo utkání doservírovat.

Bosna a Hercegovina – Česká republika 2:3
Sobota 14.9.
Mirza Bašič – JONÁŠ FOREJTEK 5:7, 4:6
Tomislav Brkič – JIŘÍ VESELÝ 2:6, 6:7(4)

Neděle 14.9.
Bašič, Brkič – LEHEČKA, VESELÝ 7:6(2), 6:3
Mirza Bašič – JIŘÍ VESELÝ 7:6(7), 6:3
Tomislav Brkič – JONÁŠ FOREJTEK 1:6, 7:6(7), 1:6