Veselý je připraven na tři zápasy. Hra kolegy Forejtka má podle něj náboj

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ ZE ZENICE: Při absenci Damira Džumhura je Jiří Veselý nejkvalitnějším tenistou víkendového duelu euro-africké zóny Davis Cupu mezi Bosnou a Hercegovinou a Českou republikou. Šestadvacetiletý Veselý se v Zenici poprvé objeví v akci ve druhé sobotní dvouhře.

Důležitá mise čeká v bosenské Zenici na Jiřího Veselého. Jako tahoun českého daviscupového týmu s největší pravděpodobností zasáhne v duelu euro-africké zóny proti domácí Bosně a Hercegovině do dvou dvouher i čtyřhry.

A je jedině dobře, že se tak náročné porce tenisu nebojí. „Zdravotně jsem v pořádku. Jsem určitě připraven odehrát tři utkání na dva vítězné sety. Mé limity jsou na ústupu,“ odhodlaně líčil po pátečním losu Veselý.

Šestadvacetiletý český lídr se ve druhé sobotní dvouhře – tu první obstarají Jonáš Forejtek a Mirza Bašič – utká s bosenským hrajícím kapitánem Tomislavem Brkičem.

„Základ je, abych se držel své hry, s níž jsem byl pětatřicátý na světě a dlouho ve stovce. Brkič je samozřejmě zkušený a jeho pozice je snazší, protože nemá co ztratit. Nicméně svou hrou bych ho měl přetlačit,“ sebevědomě konstatoval Veselý.

Jasnou českou jedničku doplní v sobotním programu debutant Forejtek. Sám Veselý by preferoval scénář, při němž by nejprve porazil Brkiče, načež by na kurt za příznivého stavu nastoupil jeho týmový kolega.

Podobný sled událostí se sice kvůli losu neuskuteční, nicméně Veselý svému mladšímu spoluhráči věří. „Vypadá jako klidný člověk, je velice v pohodě. Nemyslím si, že by se na něm měla nervozita nějak zásadně projevit,“ uvedl.

Slova chvály má i pro samotnou hru české týmové dvojky. „Je to velice šikovný hráč. Podle mě má podobný styl jako Dominic Thiem. Hodně si pomáhá forhendem, roztáčí servis a skvěle se hýbe. Jeho hra má náboj,“ vyslovil se před začátkem bojů Veselý.