Vybučeli ho až k životnímu finále. Teď si ruský bohatýr zahraje poprvé na Turnaji mistrů

- Jan Vojkůvka

Letošní US Open bylo pro ruského tenistu Daniila Medveděva vyvrcholením tvrdé práce, díky níž se dokázal prokousat až na 4. místo světa. Byť ještě loni musel na několika turnajích projít kvalifikacemi, letos prožívá životní sezonu, kterou navíc okoření premiérovou účastí na Turnaji mistrů.

Medveděv se po US Open dokázal v žebříčku ATP Race, který počítá výkony od začátku sezony, prokousat na čtvrté místo se ziskem 4805 bodů. Tento počet bodů mu přitom stačí k tomu, aby doplnil již jisté účastníky finálového podniku sezony Rafaela Nadala, Novaka Djokoviče a Rogera Federera.

Svou první účast na ATP Finals, které se bude konat v listopadu v Londýně, vybojoval na americkém grandslamu i přes velkou nepřízeň místního publika. Na Medveděva po celý turnaj pískali, bučeli na něho, znepříjemňovali mu pobyt na dvorci.

A Rus vyhrával, provokoval a dráždil fanoušky. „Energie, kterou od vás dostává, mi pomáhá vyhrávat,“ šklebil se ironicky po zápasech směrem k divákům. A ti ho nakonec probučeli až do finále. V něm sice padl v pětisetové bitvě s Rafaelem Nadalem 5:7, 3:6, 7:5, 6:4, 4:6, ale to mu radost z životního grandslamu vzít nemohlo.

A nakonec si svými výkony podstatnou část ochozů na největších stadionech v New Yorku získal.

Kromě úspěchu na US Open dokázal Medveděv vybojovat už v srpnu tři finále ve Washingtonu, Montrealu a Cincinnati, kde nakonec i slavil zisk titulu. K tomu byl ve finále v Barceloně, Brisbane a titul získal v Sofii. Tato životní sezona ho poprvé katapultovala i mezi smetánku na Turnaj mistrů.

Velmi blízko postupu na Turnaj mistrů jsou v tuto chvíli i Dominic Thiem a Stefanos Tsitsipas, kteří ovšem musí ještě pár set bodů do žebříčku vybojovat.