FOTO: Tebe již nepustím! Andreescuová se pochlubila trofejí

- Radek Štohl

Radost to je převeliká. Ještě aby ne, když Bianca Andreescuová na US Open dosáhla na první grandslamovou trofej kariéry. Poprvé od roku 2006 se ke všemu stala první hráčkou, která ovládla turnaj velké čtyřky ještě před dosažením dvaceti let. Oslavy nejen se samotnou trofejí tak mohly být velké.

Devatenáctiletá tenistka zažívá famózní sezónu. Ještě na jejím začátku Kanaďance patřilo 178. místo světa. Po bilanci 45 výher/4 porážek, titulech z Newport Beach, Indian Wells, Toronta a naposledy US Open se v dalším vydání žebříčku poprvé posune na pátou příčku dvouhry. Na první Asleigh Bartyovou bude ztrácet necelých sedmnáct set bodů. 

Velké manko přitom smazala letos na US Open, ve Flushing Meadows neobhajovala žádné body, loni vypadla již v úvodním kole kvalifikace. Během letošní akce se však prodrala až do finále, v němž si vyšlápla na třiadvacetinásobnou grandslamovou šampionku Serenu Williamsovou. Ačkoliv proti Američance ve druhé sadě ztratila vedení 5:1, po výsledku 6:3, 7:5 se nakonec radovala z trofeje.

Na velmi cenný pohár si sáhla již během závěrečného ceremoniálu, na kterém pořádně ještě nemohla uvěřit, co se během posledních měsíců událo. O několik hodin později si ovšem Andreescuová titul již pořádně užívala, což lze vypozorovat také z následujících fotografií.