Jsem připravený skončit! Nemá cenu hrát! zlobil se Rosol. Zařízl ho rozhodčí?

- Radek Štohl

Na sobotní semifinále s oblibou vzpomínat nebude. Lukáš Rosol na challengeru v Cassis prohrál s Dudim Selou 3:6, 2:6, v nejednom případě byl nespokojený s prací umpirového rozhodčího. Vše vyvrcholilo v polovině druhé sady, ve které se Rosol cítil poškozený.

Hrál se pátý gem druhého setu. Lukáš Rosol při svém podání odvrátil již dva brejkboly, k tomu třetímu musel využít druhý servis. Jeho protihráč se v dané chvíli odhodlal k rychlému returnu před Rosola. Míč zapadl téměř na základní lajnu, ze které Čech odvracel forhendem do autu. Následující chvíle však pro něj byly složité.

V době, kdy letěl míček na druhou stranu kurtu, zahlásil čárový rozhodčí chybný return Dudiho Sely. Umpirový ho však okamžitě opravil, čímž zároveň ukončil pátou hru, po které Sela vedl 6:3, 3:2. Izraelec měl ke všemu výhodu servisu. Rosol se naopak po závěrečném fiftýnu gemu cítil poškozený.

„Co se to tady děje?" opakoval Čech. „Co s tím můžu dělat? Nic, nemyslíš? Jsem připravený skončit. V této chvíli už nemá cenu hrát!" pokračoval rozladěný hráč, který se nedočkal pochopení. 

„Ten míček byl jednoznačně v kurtu. Lukáši, rozumím tvé frustraci, musí to být pro tebe těžké. S tím rozhodnutm nejsem šťastný, ale musím být konzistentní ve své práci," vyjádřil se k situaci umpirový rozhodčí.

Rozhozený český hráč následně nezvládl další dva returny nové hry. V průběhu třetí rozehry se mírně pohnul jeden z podavačů míčků, oba hráči ale pokračovali ve hře. Pár vteřin poté ale Rosol přerušil hru s poukázáním na pohyb malého hocha, s čímž u umpirového rozhodčího neuspěl.

„Lukáši, nemůžeš přestat hrát, pokud já tak nezahlásím. Takhle to platilo vždy. Jeho pohyb jsem neviděl," řekl sudí. Čech se ale nehodlal vzdát. „Pohnul ses?" tázal se onoho sběrače míčků. Rozhodčí hned zareagoval. „I kdyby tak udělal, já jsem to neviděl. Velmi rád bych, ale ze svého místa to nejde," ukončil debatu.

Rosol od dalšího sporného okamžiku nevyhrál jediný gem, ke všemu získal pouhé dva míčky. Menší koncentrovaností se tak připravil o možnost zabojovat o finálovou účast. 

I přes nevydařené semifinále odehrál zkušený hráč nejlepší challengerový turnaj v letošní sezóně. Naváže na něj během dalších podniků?