US Open: Kvitová podlehla Kerberové a na US Open končí v osmifinále

- Daniel Kubelka

Petra Kvitová si podruhé v kariéře čtvrtfinále US Open nezahraje. V nedělním osmifinálovém zápase podlehla světové dvojce Angelique Kerberové z Německa ve dvou setech, 3:6 a 5:7

Úvodní sada devátého vzájemného duelu mezi oběma hráčkami se začala lámat již ve třetí hře. V ní Kvitová čistou hrou přišla o servis a ačkoliv vzápětí rychle nevýhodu brejku umazala, zakrátko už znovu musela smutnit nad ztrátou svého podání.

Kerberová, v současnosti asi jediná tenistka schopná zatápět světové jedničce Sereně Williamsové, si získanou výhodu držela až do koncovky prvního setu. V ní si v deváté hře vypracovala při servisu Kvitové dva setboly, přičemž ten druhý ukončila famózním vítězným returnem a úvodní sadu tak za 31 minut získala po výsledku 6:3.

Začátek druhého setu odstartovala Kerberová čistou hrou, to byla na dlouho ale poslední jasná hra na jedné či druhé straně. Obě tenistky totiž dokázaly často bodovat na příjmu a tak se často bojoval o vítězství gemu přes shodu, brejkboly však nepřicházely. Jako první se dostala k možnosti prolomení soupeřčina podání po perfektním křižném forhendu Kvitová v páté hře, Němka si však v těžké situaci pomohla servisem a Češka pak následně dvakrát ideálně netrefila return.

Nevyužitá šance mohla šestadvacetiletou rodačku z Bílovce velice záhy mrzet. Hned v dalším gemu totiž rychle prohrávala 0:40, kritický okamžik však zvládla, získala pět míčů v řadě a odvrátila všechny tři brejkboly Kerberové. Nabuzená Kvitová hned v další hře otočila stav 0:30 až k dalšímu brejkbolu, jenže ani ten nedokázala využít. Vyrovnaný boj o druhou sadu nakonec rozhodl dvanáctý gem, kdy se Kerberová po dlouhé výměně dostal k úvodnímu mečbolu, o jehož proměnění rozhodla sama česká tenistka svou sedmou dvojchybou v zápase. 

Kvitová v zápase sice předvedla 32 vítězných úderů, tedy osmkrát více než její soupeřka, na druhou stranu však vyrobila hned 43 nevynucených chyb oproti osmi Kerberové. Po vypadnutí v osmifinále přijde současná česká dvojka o 190 bodů, nicméně aktuální 16. pozici na žebříčku by si měla udržet i nadále.

Lucie Šafářová se stala vítězkou českého souboje v osmifinále čtyřhry na US Open a společně s Bethanie Mattekovou-Sandsovou porazila pár Karolína Plíšková, Julia Goergesová ve třech setech 2.6, 7:5 a 6:3.

Barbora Krejčíková s Chorvatem Marinem Draganjou přehráli v osmifinále mixu deblovou světovou jedničku Sania Mirza a Ivana Dodiga a po výhře 6:3 a 6:4 postupují do dalšího kola US Open! Více o zápase v samostatném článku.

4. kolo ženské dvouhry
PETRA KVITOVÁ - Angelique Kerberová (GER)  3:6, 5:7

3. kolo ženské čtyřhry
Görgesová (GER), PLÍŠKOVÁ - Matteková-Sandsová (USA), ŠAFÁŘOVÁ  6:2, 5:7, 3:6

2. kolo smíšené čtyřhry
Mirzaová (IND), Dodiq (CRO) - KREJČÍKOVÁ, Draganja (CRO)  3:6, 4:6