Drama nevyšlo! Veselý neustál bitvu proti obhájci titulu

- Radek Štohl

Jiří Veselý si čtvrtfinále challengeru v Janově nezahraje. Český hráč v osmifinále nenašel recept na prvního nasazeného a obhájce trofeje Lorenzo Sonega 7:6(6), 6:7(0), 5:7. Veselý přitom v zápase, který se rozehrál již ve čtvrtek, vedl 7:6, 4:1 a 30:0. Velká bitva trvala téměř tři a tři čtvrtě hodiny.

Pro šestadvacetiletého Čecha se jedná o druhou velmi těsnou prohru v krátkém rozmezí. Před deseti dny nezvládl pětisetový zápas na US Open proti Ricardasu Berankisovi 6:4, 6:7(4), 6:3, 6:7(4), 4:6. Chuť si tak odjel spravit na antuku do Janova, kde na úvod nezaváhal s Alejandro Tabilem.

Osmifinálový duel mu však do cesty postavil velmi těžkého soupeře. Utkal se totiž s aktuálně devětačtyřicátým hráčem světa Lorenzo Sonegem, italský tenista v letošní sezóně mimo jiné přehrál Ferdnardo Verdasca nebo při cestě do čtvrtfinále Monte Carla Karena Chačanovova.

Veselý do utkání vstoupil parádně, hned v první hře se dočkal brejku. Ačkoliv soupeř ve čtvrtém gemu srovnal na 2:2, českému hráči se vydařil rebrejk, po kterém za stavu 5:4 podával na výhru v setu. Během podání ale nezískal jediný míček, za krátkou chvíli se tak šlo do tiebreaku. Ten byl jako na houpačce. Čech měl nejprve vedení 5:2, vzápětí prohrával 5:6 a byl na returnu. Posléze získal tři míčky v řadě a také celý první set.

Na úvod nové sady odvrátil Čech dvě hrozby protihráče, za stavu 2:1 a sto minutách hry byl zápas přeložený na pátek kvůli nezpůsobilým podmínkám. Páteční nástup Veselému vyšel výborně, urval brejk, který potvrdil. Za stavu 4:1 měl na podání a stav 30:0, který ale neudržel. Jelikož si hráči poté bez problémů udrželi servisy, znovu rozhodl tiebreak. Ve zkrácené hře neuhrál český hráč jediný míček, rozhodla tak třetí sada.

Veselý v ní mohl zažít skvělý začátek, brejkbol ale nevyužil. Sonego v dlouhé čtvrté hře prováhal dvě šance, stejně jako český hráč za stavu 4:4. Vzápětí měl problémy na servisu, prohrával 0:30, čtyřmi úspěšnými míčky v řadě srovnal. Při další hře na podání ovšem neuhrál jediný míček, po kterém musel zapomenout na čtvrtfinálovou účast.

Challenger tour

A on Open Challenger, Janov (muži, ITA, 137 560 EUR, antuka)
Osmifinále dvouhry
Lorenzo Sonego (ITA, 49.) – JIŘÍ VESELÝ (140.) 6:7(6), 7:6(0), 7:5