Wimbledonský šampion i vicemistr Evropy. Kdo jsou nováčci v daviscupové nominaci?

- Johan Čáp

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z NEW YORKU: Pro mnohé tenisové fanoušky to byla dost překvapivá jména. A taktéž možná neznámá. Místo očekávaného Lukáše Rosola nebo Romana Jebavého se v nominaci na daviscupový duel s Bosnou objevil osmnáctiletý Jonáš Forejtek a teprve sedmnáctiletý Dalibor Svrčina. Oba ale patří mezi jedny z nejlepších tenistů svého věk vůbec. Jen považte, jeden dvojnásobný grandslamový šampion, druhý vicemistr Evropy.

Prozradil to v New Yorku už částečně Roman Jebavý v exkluzivním rozhovoru pro Tenisový svět. Český daviscupový tým, jak sám zkušený deblista uvedl, opravdu čeká „revoluce“. Jediným ostříleným borcem v nominaci je 26letý Jiří Veselý, který ale vypadl z elitní stovky.

Do Bosny pak kromě něj odjede Jiří Lehečka (odehrál jen památný zápas proti Robinu Haasemu), Tomáš Macháč (proti Nizozemcům nezasáhl do hry) a dva úplní nováčci – Jonáš Forejtek a Dalibor Svrčina. Rozhodně v tomto případě nejde o žádné tenisty druhé kategorie. Což dokazují i na juniorce US Open. Zde jsou jejich profily.

Jonáš Forejtek (*2001, 5. místo v juniorském rankingu ITF)

Patří mezi jedny z nejlepších hráčů svého věku. V roce 2017 se zásadně zasloužil o český triumf na Junior Davis Cupu, o rok později zvítězil na Mistrovství Evropy hráčů do 18 let. Letos opanoval prestižní Pardubickou juniorku.

Je stejný ročník jako Jiří Lehečka, nicméně jeho cesta na vrchol trvala trošku déle. Zejména kvůli svému menšímu vzrůstu. Sparťanský odchovanec ale vše kompenzuje parádní pohyblivostí, výbušností a komplexní atletickou připraveností.

Výše zmíněné jen potvrdil na juniorce US Open, kde hned v prvním kole vyřadil americkou juniorskou hvězdu Zacharyho Svajdu, který se objevil díky divoké kartě i v hlavní soutěži. „Nebyl to na začátek úplně nejlepší los. Zrovna jsem se díval ještě v Česku, když hrál proti Federerovi. Hrál jsem svoji hru, věděl jsem, co od něho čekat. Nevadilo mi ani, že se hrálo pod světly,“ povídal v newyorské mixzóně.

Forejtek patří stejně jako Lehečka a Svrčina do skupiny českých reprezentantů, které má pod svými křídly v Prostějově přímo kapitán daviscupového výběru Jaroslav Navrátil spolu se svým synem Michalem. Ten je ještě s koučem Janem Mertlem s mladými talenty i přímo na grandslamu v rámci výpravy pod patronátem Českého tenisového svazu.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Wimbledon doubles champs???❤️ Hopefully will be back soon here?? #2nd

Příspěvek sdílený Jonáš Forejtek (@jonas.forejtek),Čec 14, 2019 v 10:24 PDT

„Svaz nám v tomto hodně pomáhá. Kompenzuje tak náskok velkých federací. Podporuje nás, vyjíždíme organizovaně na turnaje, platí za nás třeba i cestu sem na US Open. Dostáváme volné karty na české challengery,“ vypíchl Forejtek hlavní věci pro podporu chlapeckého tenisu.

A tato koncepční práce svazových metodiků plodí ovoce. Tento rok se hned dvakrát povedlo českým juniorům vybojovat titul ve čtyřhře. Na Australian Open i Wimbledonu u toho byl právě Forejtek. „Debl bereme jako bonus, jako takový v uvozovkách trénink. Ale máme velkou motivací na celkový triumf,“ deklaruje.

V Melbourne to bylo ještě po boku Dalibora Svrčiny, v All England´s Clubu už s Jiřím Lehečkou. S ním sice patřil mezi favority deblového pavouka i v New Yorku, oba dva čeští mladíci ale vypadli už ve čtvrtfinále. V singlu se stejně jako Lehečka zatím dostal mezi nejlepších osm hráčů.

Forejtek se v poslední době etabluje i mezi dospělými. Na libereckém challengeru spolu s Michaelem Vrbenským ovládl čtyřhru, na futuru v rakouském Vogau došel ve dvouhře až do semifinále. „Pomáhá to hodně sebevědomí. Zlepšil jsem v poslední době servis, což mi v dospělých nesmírně pomáhá. Ale pořád mám hrozně moc prostoru, kde se zlepšovat. Je to o sbírání zkušeností. Krok z juniorů mezi chlapy je hrozně těžký,“ uznává Forejtek. Samotného Davis Cupu se už nemůže dočkat. „Moc se na to těším. Davis Cup je přeci jen Davis Cup. I když reformovaný,“ přiznává.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Last two weeks?????#pardubickajuniorka2019 #25k ???☝️

Příspěvek sdílený Jonáš Forejtek (@jonas.forejtek),Srp 17, 2019 v 12:00 PDT

Dalibor Svrčina (*2002, 28. místo v juniorském rankingu ITF)

Má talent od boha. O tomto rodilém Ostravákovi se mluví v české tenisové komunitě již hodně dlouho. Častokrát porážel o mnoho let starší borce, pravidelně hrával ve starší kategorii. Letos na Mistrovství Evropy hráčů do 18 let bral stříbro, coby česká jednička slavil v roce 2017 triumf v Junior Davis Cupu. Po boku Jonáše Forejtka a Andrewa Paulsona, oba hrají taktéž na juniorce US Open.

Devízou samotného Svrčiny je obrovská technická vyspělost, zároveň jde o inteligentního hráče, který každý svůj zápas dokáže pečlivě zanalyzovat. A to i po prohře. Na newyorských kurtech se proti starším tenistům neztratil. V deblu s Kanaďanem Baadim sice vypadl hned v prvním kole, ve dvouhře ale nebyl daleko od postupu od čtvrtfinále.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Runner Up European Championship U18?

Příspěvek sdílený Dalibor Svrčina (@dalibor_svrcina),Čec 28, 2019 v 12:03 PDT

„Měl jsem set, brejk, 40:0 na servisu. Pak se to všechno otočilo, zahrál jsem jeden míč špatně a soupeř se chytil. Nešel mi servis, bekhend, forhend. Nic jsem necítil v pohodě,“ smutnil po vyřazení se Švýcarem Strickerem. „On navíc nehrál nic výjimečného. Odehrál jsem tady dva dobré zápasy, tentokrát mi to ale nesedlo,“ hledal Svrčina příčinu porážky.

Zejména pro něj je daviscupová nominace obrovským úspěchem. Vždyť je mu teprve 16 let! Očekává se tak, že by měl spíše nasát atmosféru týmové soutěže.

V realizačním týmu bude mít i své trenéry, Jaroslava s Michalem Navrátilem. V kádru pak tři vrstevníky, se kterými pravidelně objížděl turnaje a Jiřího Veselého, kterého taktéž velmi dobře zná. „Byli jsme spolu na soustředění, kde s ním byla sranda. Bere nás mladé kluky úplně v pohodě,“ prozradil Svrčina, který v lednu triumfoval spolu s Jonášem Forejtkem ve čtyřhře na Australian Open.

„Za nominaci jsem moc rád, na kluky už se těším,“ dodal šestnáctiletý hráč, který po vyřazení zamířil zpátky do Česka.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Champions?

Příspěvek sdílený Dalibor Svrčina (@dalibor_svrcina),Zář 24, 2017 v 9:23 PDT