Navrátil o nominaci: Myslím, že je to tak správně, odůvodnil výběr. Veselý ho udivuje

- Radek Štohl

O správnosti nominace nepochybuje. Kapitán daviscupového týmu Jaroslav Navrátil v úterý vyřkl pětici hráčů, kteří následující víkend sehrají barážový zápas v Bosně a Hercegovině, kde na Čechy nebude čekat snadný úkol. I přesto se Navrátil rozhodl povolat dva mladíky, kteří ještě ani neoslavili osmnácté narozeniny. Dalším dvěma přitom nebylo devatenáct let. „Po konzultaci s prezidentem českého tenisového svazu panem Kaderkou a panem Černoškem jsem tuto nominaci udělal z důvodu, že chceme dát šanci opravdu mladým," prohlásil v úterý zkušený kouč.

Daliboru Svrčinovi je šestnáct. V kombinovaném juniorském žebříčku se přesto nachází na osmadvacáté příčce. Před rokem a půl byl dokonce osmý. 

Jen o rok více má Jiří Lehečka. Mladý hráč se českému publiku mimo jiné uvedl v únoru, kdy v týmové soutěži trápil Robina Haaseho. Zkušenému Nizozemci nakonec nestačil ve třech sadách.

Výběr osmnáctiletých poté zastupuje pátý junior světa Jonáš Forejtek a 369. tenista dvouhry Tomáš Macháč, který má na kontě čtyři tituly z nižší kategorie. 

Jediným „mazákem" v týmu Jaroslava Navrátila tak bude Jiří Veselý. Šestadvacetiletý tenista v Davis Cupu odehrál jednadvacet zápasů, jeho současná bilance činí 10:11. 

Velmi zajímavou a zároveň mladou nominaci Navrátil zdůvodnil během úterního dne, kdy se rozpovídal:

o pětičlenném složení týmu...
Bude to mladý tým. Po konzultaci s prezidentem Českého tenisového svazu panem Kaderkou (Ivo Kaderka) a panem Černoškem (Miroslav Černošek) jsem tuto nominaci udělal z důvodu, že chceme dát šanci opravdu mladým. Myslím, že je to tak správně.

o dosud posledním daviscupovém střetnutí proti Nizozemsku...
Utkání, které jsme hráli v zimě proti Holandsku, bylo příslibem. Speciálně Jirka Lehečka, který to dokázal na kurtě. Rovněž tak i Tomáš Macháč je příslibem budoucí generace, stejně jako Forejtek a Svrčina, kteří letos udělali velký krok na ITF. Z toho důvodu je omlazení týmu.

o slibných výkonech Jiřího Veselého z poslední doby...
Jirka byl po turnaji Czech Open v Prostějově úplně špatný psychicky i herně. Tak jsme si dali spolupráci. Myslím si, že teď opravdu šest týdnů maká, jak možná nemakal předtím. Na jeho výsledcích je to vidět. Je škoda, že na challengeru v Liberci, který mohl vyhrát, se zranil. Teď se kvalifikoval na US Open. Porazil jak Lorenziho (Pablo Lorenzi), tak i Tchajwance (Jasona Junga). Doufám, že se z jeho stránky blýská na lepší časy a že se opět dostane tam, kam patří. To je pod osmdesáté místo.

o úvodním kole českých mladíků na US Open...
Sleduji to hodně, protože je důležité, kdy se kluci budou vracet, abychom společně mohli přejet na místo Davis Cupu, tj. do Bosny a Hercegoviny. Kluci zatím přešli první kolo. Lehečka a Forejtek porazili dvě největší americké naděje (Ronald Hohmann, Zachary Svajda). Výkony jsou velmi dobré. Doufám, že to potvrdí ve druhém kole a půjdou co nejdále.

o samotném střetnutí proti Bosně a Hercegovině...
Nebudeme favority. Jedeme do Bosny, je to neprobádané prostředí. Mohli si zvolit povrch. Zvolili si tvrdý povrch, což není špatné, protože kluci, jak všichni junioři i Jirka Veselý, hráli na tvrdém povrchu. Bosna a Hercegovina má ve svém týmu velice zkušeného Džumhura (Damir Džumhur, ještě loni 23. hráč světa a pětinásobný účastník třetího kola grandslamu), který si myslím, že je velice vynikajícím hráčem. Viděl jsem jeho utkání v televizi proti Federerovi.

Mají slušného debla. Čeká nás bouřlivé prostředí, těžký zápas. Jedeme tam s tím, že nemáme co ztratit. Doufám, že kluci formu potvrdí a že nebudeme odjíždět s prázdnou. Tedy, že v neděli budeme úspěšnějším týmem a že budeme mít šanci se příští rok porvat o finálové kolo v Madridu.

o účasti Damira Džumhura, o jehož nominaci se spekuluje... (rozhovor byl veden před odtajněním nominace Bosny, v níž Džumhur nefiguruje; pozn. red.)
Kdyby nehrál, tak šance by byly daleko větší. I s mladými hráči bychom byli favority my, protože další hráči jsou spíše challengeroví. Tak zkušený hráč jako Džumhur by týmu chyběl. Nedovedu si představit, že by hráč domácí země v domácím utkání nenastoupil v tak důležitém utkání. Myslím, že v týmu bude. Bylo by to velké překvapení.

Na žebříčku teď spadnul, je devadesátý devátý. V průběhu posledních dvou měsíců obhajuje nějaké body. Je pro něj důležité se v Austrálii dostat do hlavní soutěže. Bude potřebovat turnaje. V termínu Davis Cupu je velký challenger ve Štětíně a je velice slabý. Poslední hráč do soutěže je pětistý. Kdyby hodně chtěl body, tak by na úkor toho nehrál v domácím prostředí. Je to jejich věc. O to se moc nestarám.