Do Bosny poletí dravé české mládí! Navrátil nominoval dva nováčky

- Jan Havlovic

Kapitán Jaroslav Navrátil zveřejnil v úterý odpoledne sestavu českého daviscupového týmu pro barážové klání v Bosně a Hercegovině. Český lodivod nominoval Jiřího Veselého, Tomáše Macháče, Jiřího Lehečku, Jonáše Forejtka a Dalibora Svrčinu. Poslední dva jmenovaní si odbydou premiéru v národním týmu. „Chceme dát šanci mladým, což je podle mě správné rozhodnutí,“ glosoval výběr nominace Navrátil.

Český daviscupový tým poletí za necelý týden do Bosny a Hercegoviny ve velmi mladé sestavě. Věkový průměr party Jaroslava Navrátila bude pouhých 19 let!

Na palubu letadla usedne očekávaná týmová jednička Jiří Veselý, kterého doplní mladíci Tomáš Macháč a Jiří Lehečka. Oba již mají daviscupovou zkušenost z únorového klání v Ostravě proti Nizozemsku. Navrátil bere také dva nováčky – osmnáctiletého Jonáše Forejtka a šestnáctiletého Dalibora Svrčinu.

„Bude to mladý tým. Rozhodl jsem se tak po konzultaci s panem Kaderkou a panem Černoškem. Chceme dát šanci opravdu mladým, což je podle mého názoru správné rozhodnutí,“ komentuje Navrátil výběr české sestavy.

Český lodivod vkládá důvěru do nadějných mladíků, kteří by v příštích letech měli být v daviscupovém týmu oporami. „Jiří Lehečka i Tomáš Macháč jsou velkým příslibem do budoucna, samozřejmě i Forejtek se Svrčinou,“ uvědomuje si Navrátil.

Hlavním tahounem české party by měl být za týden v Zenice Jiří Veselý. Šestadvacetiletý tenista předvedl v New Yorku zlepšenou formu, když prošel z kvalifikace do prvního kola, kde trápil v pěti setech Litevce Berankise. „Doufám, že se z jeho strany blýská na lepší časy,“ okomentoval Navrátil nominaci stabilního člena českého daviscupového týmu.

Jiří Veselý s Jiřím Lehečkou spolu nastoupili ve čtyřhře na domácích challengerech v Prostějově a v Liberci. Dá se tedy očekávat jejich společná účast v deblu také proti Bosně a Hercegovině. 

Češi změří síly s Bosnou a Hercegovinou v historicky prvním vzájemném duelu již za týden. Barážový duel je na programu v Zenici o víkendu 14. až 15. září. Vítěz se příští rok zúčastní kvalifikace o postup na finálový turnaj pro osmnáct nejlepších týmů, na poraženého zbyde účast v euro-africké zóně.