US Open: Mladá česká síla dobývá New York! Lehečka, Svrčina i Fruhvirtová postoupili

- Redakce

Prapor českého tenisu drží na US Open již jen junioři. Úterního tenisového programu v New Yorku se jich účastní hned pět. Postup do singlového osmifinále bez ztráty setu vybojovali Jiří Lehečka a Dalibor Svrčina. Čtrnáctiletá Linda Fruhvirtová zahájila turnaj hodinovým vítězstvím. Ve čtyřhře následně postoupilo duo Lehečka-Forejtek a Andrew Paulson, vypadl naopak Svrčina i Fruhvirtová. Na dvou hlavních dvorcích ve Flushing Meadows se ale konají i čtvrtfinálové boje dospělých – fanoušci se mohou těšit na Rogera Federera, Serenu Willliamsovou a další tenisové hvězdy.

Lehečkovi stačila na postup necelá hodina
Turnajová patnáctka Jiří Lehečka porazil ve 2. kole juniorského US Open Alexandera Zgirovskije za 55 minut 6:3, 6:2 a zajistil si účast v osmifinále. Český tenista vzal svému soupeři třikrát podání, jediný brejkbol proti svému servisu odvrátil. Lehečka může v boji o čtvrtfinále narazit na třetího nasazeného Martina Damma, který hájí barvy Spojených států.

Fruhvirtová ztratila jen pět her
Suverénním způsobem vstoupila do US Open čtrnáctiletá Linda Fruhvirtová. Talentovaná česká juniorka v New Yorku porazila Selenu Janicijevicovou za rovnou hodinu 6:3 a 6:2. Fruhvirtová zahájila klání ziskem pěti gemů. Následně sice jeden ze dvou brejků ztratila, ale první set bez větších komplikací dohrála. Ve druhé sadě si připsala brejky ve třetí a sedmé hře, aniž by zaváhala na svém servisu. Češka celkově odvrátila šest ze sedmi brejkbolů soupeřky.

Svrčina zdramatizování nepřipustil a je v osmifinále
Nejprve to vypadalo na rychlou práci, posléze na drama. Dalibor Svrčina nakonec ve 2. kole juniorského US Open zdolal Arthura Cazauxe 6:1, 7:6(4) a zahraje si osmifinále. Šestnáctiletý Čech získal první set za pouhých 19 minut. V tom druhém vedl 4:1 se dvěma brejky, ale získal ho až ve zkrácené hře, když využil svůj pátý mečbol.

Lehečka s Forejtkem jdou v deblu dál, Svrčina a Fruhvirtová končí
Juniorka na US Open pokračovala během úterý turnajem čtyřhry, do kterého naprosto bez potíží vstoupilo vítězné duo z letošního Wimbledonu. Jiří Lehečka s Jonášem Forejtkem totiž porazili Srba Medjedoviče s Italem Ruggerim jasně 6:0 a 6:1.

„Soupeři nebyli moc silní. Odehráli jsme ale dobrý zápas, dobře jsme podávali, returnovali. Soustředíme se s Jirkou hlavně na singl. To je pro nás na US Open priorita,“ přiznal Forejtek.

V deblu naopak končí Dalibor Svrčina hrající s Kanaďanem Baadim a dost překvapivě i čtrnáctiletá Linda Fruhvirtová po boku s Polkou Kubkaovou, které padly až v supertiebreaku.

Paulson v deblu šokoval, vyřadil Damma s Kodatem
Fantastického výsledku dosáhl v juniorském deblu český mladík Andrew Paulson. Spolu se svým parťákem Alexandrem Žirovským z Běloruska totiž vyřadili po setech 5:7, 7:5 a supertiebreaku 10:6 úřadující deblové mistry USA do 18 let Tobyho Kodata s Martinem Dammem. Synové nevlastního otce Nicole Vaidišové Aleše Kodata a bývalého českého deblisty Martina Damma staršího se na US Open blýskli už v minulém týdnu, kdy se stali nejmladším párem, který kdy vyhrál deblový duel na US Open mezi dospělými. V juniorce ale na hvězdné chvíle nenavázali. Jejich konec mimochodem znamená, že Jonáši Forejtkovi s Jiřím Lehečkou ubyli v pavouku největší spolufavorité na celkový triumf.

Program 9. hracího dne

Arthur Ashe Stadium (18:00)
Elina Svitolinová (UKR) [5] – Johanna Kontaová (GBR) [16] 6:4, 6:4
Stan Wawrinka (SUI) [23] – Daniil Medveděv (RUS) [5] 6:7(6), 3:6, 6:3, 1:6

Večerní program (1:00)
Serena Williamsová (USA) [8] – Čchiang Wang (CHN) [18] 6:1, 6:0
Roger Federer (SUI) [3] – Grigor Dimitrov (BUL) 6:3, 4:6, 6:3, 4:6, 2:6

Louis Armstrong Stadium (17:00)
Krawietz, Mies (oba GER) [12] – L. Mayer, Sousa (ARG/POR) 7:6(4), 6:4
Duan, Čeng (obě CHN) [12] – Mertensová, Sabalenková (BEL/BLR) [4] 4:6, 3:6
Granollers, Zeballos (ESP/ARG) [8] – Marach, Melzer (oba AUT) [16] 7:6(4), 6:4
Babosová, Mladenovicová (HUN/FRA) [1] – Azarenková, Bartyová (BLR/AUS) [8] 6:2, 5:7, 1:6
Schuursová, Kontinen (NED/FIN) [6] – Stosurová, Ram (AUS/USA) [3] 6:4, 4:6, 12:14

Junioři

2. kolo dvouhry chlapců
JIŘÍ LEHEČKA [15] – Alexander Zgirovskij (BLR) 6:3, 6:2
DALIBOR SVRČINA – Arthur Cazaux (FRA) 6:1, 7:6(4)

1. kolo dvouhry děvčat
Selena Janicijevicová (FRA) – LINDA FRUHVIRTOVÁ 3:6, 2:6

1. kolo čtyřhry chlapců
Medjedovic, Ruggeri (SRB/ITA) – FOREJTEK, LEHEČKA [3] 0:6, 1:6
SVRČINA, Baadi (CAN) [8] – Hijikata, Schoolkate (oba AUS) 1:6, 2:6
PAULSON, Zgirovskij (BLR) – Damm, Kodat (oba USA) [2] 5:7, 7:6, [10:6]

1. kolo čtyřhry děvčat
FRUHVIRTOVÁ, Kubková (POL) – Nahimanaová, Parková (BER/KOR) 1:6, 6:3, [8:10]