Dlouhé čekání, pak vyřazení jako přes kopírák. Je to náročné na psychiku, smutnila Strýcová

- Johan Čáp

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z NEW YORKU: Český ženský debl na letošním US Open nebude mít zastoupení v semifinále jako loni, ale bohužel ani ve čtvrtfinále. Světová deblová jednička Barbora Strýcová totiž se svou stálou parťačkou Sie Su-wej nakonec narazily na asi nejméně oblíbené soupeřky na okruhu.

Lotyška Ostapenková s Ukrajinkou Kičenokovou totiž měly na svědomí vyřazení česko-tchajwanského páru i na French Open. A sama Strýcová po newyorském osmifinále uznala, že na tento pár se Sie dlouhodobě neumí nalézt recept.

Světová deblová jednička se svou parťačkou to jen potvrdily v první sadě, kdy hned čtyřikrát přišly o servis. Sie navíc byla hned na startu sady ošetřována. Nebezpečný koktejl nepříjemností tak nahrával v závěru právě soupeřkám Strýcové, které se nakonec radovaly z postupu do grandslamového čtvrtfinále. V něm bude poprvé v tomto roce chybět český zástupce.

Jak je na tom vaše parťačka? Po třech gemech si vyžádala medical time-out kvůli problémům s nohou...
Já sama zatím nevím. Říkala mi, že si už ve druhém gemu natáhla asi tříslo. Pro jistotu si ho to nechala ovázat, aby ji to nebolelo více. Během zápasu si už na to ale ani nestěžovala.

Ovlivnilo vás to nějak?
Ne, vůbec ne. Tentokrát nás soupeřky přehrály samy. Když to sedne Ostapenkové, tak to střílí z jakéhokoliv úhlu kurtu. Zkoušely jsme tentokrát všechno. Jenže ona prakticky vše vracela a zabíjela. I proto jsme do zápasu nemohly dostat. I když jsme je brejkly dvakrát v prvním setu a pak i ve druhém, tak i při našem servisu jsme byly pořád pod tlakem a bylo ho nesmírně těžké udržet.

V New Yorku dlouho pršelo, nakonec jste šly na kurty až kolem půl deváté večer místního času. Jak moc bylo čekání nepříjemné?
Bylo to náročné. Musely jsme být v areálu celý den. Když začalo kolem třetí odpoledne znovu pořádně pršet, tak už jsem si myslela, že nás přeloží na další den. Bylo to únavné, ale všichni měli stejné podmínky.

Nevrátily se vám trošku vzpomínky na letošní French Open? Podobně smutné vyřazení se stejnými soupeřkami, ve stejné fázi turnaje...
Máte pravdu, je to hodně podobné. Tentokrát jsme ale odehrály o trochu lepší zápas než v Paříži. Ostapenková byla ve formě a Kičenoková se k ní přidávala, jak byly v laufu. Ony nejsou obecně pár, proti kterým hráváme rády. Necítíme se proti nim nejlépe, protože se proti nim nikdy nedostaneme do rytmu.

Jako první deblový pár máte jistotu účasti na Turnaji mistryň v Šen-čenu. Nakolik je potěšující a uklidňující pro zbytek sezóny?
Je to skvělé! Loni jsem bojovala až do poslední chvíle, tentokrát už to vím alespoň brzy. Je to zadostiučinění za všechnu tu dřinu, protože Turnaj mistryň jsme si stanovily se Sie jako společný cíl, když jsme spolu začaly spolupracovat. Mám z toho velkou radost.

Nakonec končíte v deblu už v osmifinále, jak se vám bude hodnotit celý turnaj?
Samozřejmě jsem trošku zklamaná. Mohlo to být daleko lepší. Singl se mi nepovedl vůbec a v deblu jsme mohly dojít dál. Takto to ale někdy v tenise bývá. Jednou jste nahoře, jednou to jde hůře. Je hrozně těžké v této chvíli říkat, že jsem zklamaná. Nepovedlo se mi to prostě tak, jak jsem chtěla. Budu se snažit, aby to bylo teď před Turnajem mistryň lepší. Čekají mě před ním ještě tři turnaje.

Po vyřazení v singlu jste mluvila o tom, jaký je to kontrast proti Wimbledonu, kdy jste létala v oblacích...
Je to najednou dost náročné na psychiku. Jste v euforii a za měsíc je další turnaj, po kterém si řeknete, že to mohlo být lepší. Za sebe můžu říct, že jsem si svůj sen na Wimbledonu splnila. Cokoliv se mi teď povede, tak už bude spíš takový bonus navíc. Nechci samozřejmě říkat, že mi výsledek na US Open nevadí, to vůbec ne. Mě to mrzí, jsem naštvaná, protože jsem mohla udělat spoustu věcí lépe. Nemusím už ale nikomu nic dokazovat. Pořád mě žene dopředu pocit, že to v sobě mám a že pořád můžu dobře hrát.

Už skoro půldruhého měsíce jste světová jednička v deblu. Vnímáte kolem sebe nějaké změny? Že by třeba byly soupeřky v deblu na vás více nahecovanější, pořadatelé turnajů vlídnější?
Více lidí si to uvědomuje, někdo mi párkrát i pogratuluje. To je moc hezké. Soupeřky proti mně najednou chtějí předvést svůj nejlepší výkon, protože přede mnou už nikdo lepší není. 

US Open, New York (USA, 57 238 700 USD, tvrdý povrch)
Osmifinále čtyřhry žen
L. Kičenoková (UKR), Ostapenková (LAT) – STRÝCOVÁ, Sie (TPE) 6:4, 6:3