Damm a Kodat junior píší historii. Synové českých emigrantů překonali i McEnroea

- Johan Čáp

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z NEW YORKU: České geny se zapsaly zlatým písmem do historie US Open. Jenže je u nich americká vlaječka. Martin Damm junior, syn vítěze čtyřhry na US Open 2006, a Toby Kodat, syn trenéra a nevlastního otce Nicole Vaidišové, se stali nejmladší dvojicí, která kdy na americkém grandslamu zvítězila v dospělé čtyřhře. A překonali i takovou legendu jako byl John McEnroe.

Občas se zadrhnou při skloňování, někdy hledají správné slovíčko. Třeba když Martin Damm vyprávěl o svém dvojím občanství. „Dřív jsem měl pas, ale teď už mám jenom takovou kartičku. Nevím, jak se jí říká.“ „Občanka?“ „Jojo, přesně to,“ smál se. Ale velké naděje světového tenisu přesto mluví plynnou češtinou.

Na letošním US Open díky svému nízkému věku (Dammovi je 15, Kodatovi 16 let) překonali i předlouhý rekord tohoto grandslamu. Stali se nejmladším deblovým párem, který kdy dokázal vyhrát zápas mezi dospělými. V roce 1975 totiž tehdy šestnáctiletý John McEnroe s o rok mladším Larry Gottfriedem prošli do druhého kola jen díky odstoupení soupeřů. A následně prohráli.

Stejně ale jako i Damm s Kodatem, kteří se na grandslamu objevili díky divoké kartě, jíž dostali od pořadatelů automaticky jako aktuální mistři USA do 18 let ve čtyřhře. Oba dva se o historickou výhru postarali v duelu s krajany Mitchellem Kruegerem a Timem Smyczekem.

„Hrát na US Open byl náš sen. Když jsme vyhráli juniorský titul, dělali jsme si hned srandu, že bychom mohli nastoupit proti Bryanům,“ usmíval se Martin Damm. „Když jsme viděli los, věřili jsme, že máme šanci. Tušili jsme, že soupeři jsou starší a můžou cítit větší nervozitu, zatímco my jsme neměli vůbec co ztratit,“ dodal syn úspěšného českého deblisty Martina Damma.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Very happy with winning our first grand slam men’s match yesterday at the best slam of the year! Thanks to @espn for having us today

Příspěvek sdílený ?Bradenton, Fl (@_martindamm_),Srp 30, 2019 v 1:15 PDT

Ve druhém kole je však čekal daleko těžší oříšek, vítězové letošního French Open, tedy Němci Kevin Krawietz a Andreas Mies. „Tenis fakt umějí. Pořád jsme měli šance, dali jsme do toho vše a zase tak nevadí, že jsme prohráli,“ komentoval duel Damm.

Smůlou pro české fanoušky i český tenis může být jen fakt, že oba reprezentují Spojené státy. I přesto, že mají obě občanství. „Máme šanci dostat volnou kartu na velké turnaje v Americe. Ale samozřejmě je těžší se prosadit, protože je tu víc hráčů,“ hodnotil Damm klady a zápory „americké“ cesty.

Synové slavných otců se však minimálně napůl cítí Čechy. „Já jsem strávil hodně času v dětství v Čechách, ale do školy už jsem chodil v Americe,“ vyprávěl Damm. „Doma se bavíme česky. Narodil jsem se v Americe a do školy chodil taky tam. Příbuzné mám ale v Česku,“ vysvětloval Toby Kodat, jenž stejně jako Damm trénuje a bydlí na Floridě u Bredentonu.

Oba dva patří mezi jedny z největších talentů amerického tenisu a špičku světové juniorské scény. Martin Damm je juniorském rankingu čtvrtý (o jedinou příčku před vítězem juniorské čtyřhry Jonášem Forejtkem), Kodat sedmý. A jsou tedy vrstevníci „amerického zázraku“ CoCo Gauffové.

„Bavíme se spolu. I s jejím tátou, ten je taky docela v pohodě. Když jsme vyhráli první kolo, tak mi sama napsala. Hráli jsme spolu týmové soutěže, strávili jsme spolu hodně času,“ prozrazuje Damm. „Je milá stejně jako její rodina,“ souhlasí Kodat, kterému fandí na grandslamu i jeho nevlastní sestra. Bývalá světová sedmička Nicole Vaidišová.

„Sledovala naše zápasy, zrovna je na Floridě. Ozval se i Radek Štěpánek. Psali mi, povzbuzovali a radili mi, ať si to hlavně užiju.“ Vaidišová je pro něj i motivací. „Chci ji překonat,“ přiznává Kodat.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Perfect training weather in Bradenton this week.

Příspěvek sdílený Toby Kodat (@tobykodat),Říj 30, 2018 v 7:51 PDT

Stejně to má nastaveno i Martin Damm se svým otcem. „Chci být lepší než on, hlavně v singlu.“ Syn slavného deblisty ale prozradil, že už slyšel stesky z Čech na své občanství. „Já trénuju odmalička na Štvanici a občas někdo měl poznámku, že je škoda, že hraji za USA. V našem ročníku jsou z Čechů nejlepší Daniel Siniakov a Adam Jurajda, ale motají se kolem dvoustovky třístovky mezi juniory. Hráli jsme MS v Prostějově do 14 let a tam jsem to postesknutí taky slyšel. Že kdybychom hráli za Česko, tak bychom byli nejsilnějším týmem.“

Jsou to slova budoucího grandslamového šampiona? Šampiona s českými geny?

US Open, New York (USA, 57 238 700 USD, tvrdý povrch)
2. kolo čtyřhry žen
Damm, Kodat (USA) – Krawietz, Mies (GER) 2:6, 5:7