ITF v Praze: Krejsová po dvou letech slaví singlový titul

- Jan Vojkůvka

Lepší vyvrcholení si turnaj Kuchyně Gorenje Prague Open 2016 nemohl přát. Do finále dvouhry se probojovaly hned dvě české tenistky - sedmá nasazená Petra Krejsová a nenasazená Miriam Kolodziejová.

Semifinálové zápasy byly jako den a noc. Zatímco Krejsová přešla přes Němku Ponomarovou hladce ve dvou setech 6:4, 6:3, tak Kolodziejová se proti krajance Vendule Žovincové hodně natrápila a otáčela zápas ze stavu 3:6, 4:5 na returnu. Nicméně, zvládla to a po více než dvou a půl hodinách vybojovala své druhé finále v řadě.

Na turnaji dotovaném 10 tisíci dolary nakonec kralovala sedmá nasazená Petra Krejsová, která finále proti zdravotně indisponované Kolodziejové (devatenáctiletá tenistka má problémy s ramenem, kvůli němuž cítí bolest při servisu a forhendu, pozn. redakce) vyhrála první set 7:5, přičemž ale hned třikrát musela odmazávat ztráty brejku, což se ji ale pravidelně okamžitými rebrejky dařilo a ve své podstatě tak hájila až do koncovky vyrovnaný stav.

Ve druhém setu vedla Krejsová 4:1 a následně 5:2, ale set doservírovat nedokázala. Za stavu 5:3 měla Krejsová mečbol, ale nevyužila ho a naopak ztratila vlastní podání. Kolodziejová se po brejku dostala ještě do hry a možná už střádala plány na další otočku jako v semifinále proti Žovincové. K dalšímu mečbolu, tentokrát na returnu, se Krejsová dostala za stavu 6:5, ale opět ho nevyužila a o vítězce druhého dějství musel rozhodnout tiebreak.

Ve zkrácené hře se Kolodziejová dostala do problémů hned na úvod a prohrávala 0:2 a následně 1:4. Z těchto problémů se dokázala ještě dostat a srovnat stav na 4:4 a vymazat mini-brejk, který Krejsová držela. Ovšem vlastní chybou se následně dostala opět do problémů, ztratila jedno své podání a nabídla soupeřce další dva mečboly. S tím už si Kolodziejová poradit nedokázala a prohrála tiebreak 4:7.

Krejsová, která byla letos ve finále ve Vídni a zapsala několik semifinálových účastí na okruhu ITF, slaví první singlový titul od září 2014, kdy zvítězila, shodou okolností, také na jednom z turnajů v Praze. Celkově si Krejsová, jež letos triumfovala už na sedmi deblových turnajích, připsala třetí titul ve dvouhře v kariéře.

Kolodziejová tak nadále na první triumf mezi dospělými čeká, což je pro bývalou juniorskou osmičku velmi nepříjemné, navíc ve spojení s tím, že hrála druhé finále za sebou.

Finále dvouhry

PETRA KREJSOVÁ (7) - MIRIAM KOLODZIEJOVÁ 7:5, 7:6 (4)

Pražský turnaj ITF den po dni 

3.9. ITF v Praze: Kolodziejová prošla do finále přes Žovincovou, ve finále bude hrát s Krejsovou

2.9. ITF v Praze: Žovincová s Krejsovou a Kolodziejovou prošly do semifinále

1.9. ITF v Praze: Postup do čtvrtfinále dvouhry slaví pětice českých hráček

31.8. ITF v Praze: Žovincová, Kolodziejová a Procházková proklouzly do dalšího kola

30. 8. ITF v Praze: Patnáctiletá Beránková vyřadila nasazenou jedničku, Slováková těsně prohrála s nasazenou čtyřkou

29. 8. ITF v Praze: V hlavní soutěži Hájková, Čechová a Machalová. Dohrávku zvládla Laboutková

28. 8. ITF v Praze: Jedenáct českých tenistek postupuje do finále kvalifikace