Zlobím se na sebe, Serena mi nabídla šance, smutnila Muchová. Pak postoupila v deblu

- Johan Čáp

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z NEW YORKU: Mohl to být její životní večer. Podobně jako před rokem proti Španělce Garbine Muguruzaové. Jenomže Karolína Muchová hrající legendu Serenu Williamsovou nezaskočila. Česká tenistka se držela jen v prvních gemech, poté nastoupil americký uragán. Špatnou náladu si nicméně olomoucká rodačka spravila navečer, kdy poprvé v životě vyhrála na grandslamu deblový zápas.

Chodba šampionů. Na stěně visí fotografie takových ikon jako je Martina Navrátilová, Rod Laver nebo John McEnroe. Podél nich prochází kolem druhé hodiny odpolední také 23letá Karolína Muchová. Vychází vstříc životnímu zápasu proti třiadvacetinásobné grandslamové šampionce ve dvouhře.

Serena Williamsová ale nevypadá zrovna vlídně. V předzápasovém rozhovoru odpovídá reportérce ESPN úsečně, své airpody sundává dost nevděčně. Na poradě s umpirovou sudí se na Muchovou ani neusměje, málem se nechá přemlouvat i k fotografii s malou nadějí americké akademie, která házela při losu mincí. „Ona je taková pořád. Extra jsem ji nevnímala. Možná chtěla, abych se jí zalekla,“ hodnotila zpětně Muchová.

Ta se Sereny držela prvních pět gemů, když vedla dokonce 3:2. Pak se ale přestalo Češce dařit na podání a začala kupit nevynucené chyby. A balancování na hranici úspěchu a neúspěchu se začalo Muchové stávat osudným. „Nedívala jsem se na statistiku, ale přišlo mi pocitově, že jsem měla snad jen pět procent na prvním servisu. Nešel mi timing u úderů, k tomu jsem byla taková negativnější, jak jsem dělala tolik chyb,“ smutnila Muchová.

Přes 15 tisíc diváků bylo ve valné většině navíc nakloněno spíše Sereně, která si často po chybě Muchové neodpustila hlasité Come on!

Američanka však nepředváděla žádný skvostný výkon. „Dala mi strašně moc šancí na rebrejk, dělala hodně deblů. Mohla jsem se hodněkrát vrátit zpátky, ale zahrála jsem vždy špatně,“ kroutila hlavou Muchová, která své trápení příčítala specifikům stadionu Arthura Ashe. „Neměla jsem možnost si na něm pořádně zatrénovat. Kurt byl o dost pomalejší než ostatní. Bylo to dost jiné.“

Muchová na sebe po zápase byla dost naštvaná. „Jsem zklamaná, šla jsem na kurt s tím, že vyhraji. Ani si kvůli tomu nepamatuji, co mi Serena u sítě po konci říkala,“ přiznala Muchová.

Češka se ještě ten den, jen o pár hodin později, navíc postavila do zápasu prvního kola čtyřhry, kde nastoupila po boku Švýcarky Jil Teichmannové. Tedy pikantně právě té hráčky, která ji ve finále letošního J&T Banka Prague Open připravila o první titul na okruhu WTA.

„Bavily jsme se spolu už před Prahou. Já sice debla moc nehrávám, ale už jsem jí ho od Wimbledonu třikrát odřekla. Tak jsme se domluvily až na US Open,“ vyprávěla česká tenistka. Ta nakonec po vítězství nad krajankou Renatou Voráčovou a Švédkou Cornelií Listerovou poprvé v kariéře postoupila do 2. kola debla na grandslamu.

Muchová nicméně nepatří mezi typickou deblistku, na grandslamu si tuto disciplínu vyzkoušela po letošním French Open teprve podruhé. „Nemám moc deblové myšlení. Ale baví mě to, dobře spolu s Jil vycházíme. Máme srandu na kurtu a je to takové uvolněné,“ usmívala se. Olomoucká rodačka se v dalším deblovém kole utká s Belgičankou Elise Mertensovou a její parťačkou Arynou Sabalenkovou z Běloruska.

US Open, New York (USA, 57 238 700 USD, tvrdý povrch)
3. kolo dvouhry žen
Serena Williamsová (USA, 8.) – KAROLÍNA MUCHOVÁ (44.) 6:3, 6:2

1. kolo čtyřhry žen
MUCHOVÁ, Teichmannová (SUI) – Listerová (SWE), VORÁČOVÁ 6:1, 7:6(4)