Siniaková po konfrontaci s Gauffovou: Extra dobrá deblistka to není

- Johan Čáp

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z NEW YORKU: Brala to jako druhou newyorskou šanci. Ale Kateřina Siniaková se ani tentokrát z postupu neradovala. Semifinalistka wimbledonského deblu se bez své tradiční parťačky Barbory Krejčíkové, která se zranila v singlové kvalifikaci, nedokázala poprat s americkým mládím. Někdy až zbožšťovaná Cori Gauffová spolu s Catherine McNallyovou tak Siniakové připravily další hořké zklamaní. V letošní sezóně už několikáté.

Nebyla to rozhodně ideální situace. Pár dnů před losem čtyřhry bez parťačky, se kterou vybojovala dva grandslamové tituly. Se kterou triumfovala nedávno na prestižním turnaji v Torontu, jenž slouží jako jedna z hlavních příprav na US Open.

Nakonec se však Kateřina Siniaková dohodla s Julií Görgesovou, aktuálně 30. hráčkou světa dle singlového žebříčku. Obě dvě tenistky však spolu nikdy předtím nehrály. „Nestihly jsme spolu ani potrénovat, vlastně ani pokecat,“ prozradila česká tenistka.

Stejně jako smolné okolnosti zranění Krejčíkové, ani los k Siniakové nebyl milosrdný. Hned v prvním kole narazila na dvě americké vycházející hvězdy, které nedávno šokovaly svým triumfem na turnaji ve Washingtonu. Na CoCo Gauffovou s Catherine McNallyovou.

Hlavně o Gauffové, hráčce na své mládí nesmírně komplexní, která překonává jeden věkový rekord za druhým, byly sepsány mnohé tenisové statě. Americké novinářské prostředí je patnáctiletou hráčkou možná až přespříliš fascinováno, což jen dokazuje, že ještě před startem US Open vycházely články rozebírající, jak by se tenisový svět změnil v případě triumfu mladé Cori.

Po triumfu nad Karolínou Muchovou o Gauffové mluvila dokonce i Serena Williamsové, jež se ztělesňuje do role její pomyslné patronky. Šílenství kolem patnáctileté megastar pak při zápase Siniakové dokazovaly přeplněné tribuny u kurtu číslo 5, což při duelu prvního kola čtyřhry není rozhodně obvyklé.

„Atmosféra byla dost specifická. Když jsme zahrály dobrý balón, tak nám ani nikdo nezatleskal. To už bylo na moje poměry i příliš. Moc to náš výkon ale neovlivnilo. Bylo zase ale fajn, že se na nás bylo podívat tolik lidí,“ uznala Siniaková.

Světová deblová čtyřka je však k deblovým schopnostem Gauffové skeptická. „Dvouhra a čtyřhra jsou samozřejmě jiné disciplíny. Coco si jen v zápase udržela párkrát nějaký servis a držela to krosem. Nic zázračného pro mě nepředvedla,“ přiznala Siniaková, která spíše lichotila parťačce Gauffové. „McNallyová byla lepší. Držela jim to, byla agresivnější, lepší na síti i na servisu.“

Česká tenistka ve specifické atmosféře nakonec bohužel smutnila. Po prohraném prvním setu dokonce Siniaková praštila raketou o zem. Porážka s Gauffovou jí hodně bolela. „Nejlepší by bylo zapomenout na US Open, možná spíš úplně na celou sezónu,“ smutnila.

Siniaková, která se od začátku kalendářního roku herně trápí, zažívá nejtěžší období kariéry. V květnu přišla o britského kouče Iana Hughese, po vzedmutí na French Open a Norimberku však přišlo na Wimbledonu a betonech další trápení. A i přes v semifinále v Bronxu vše nakonec završilo dvojité vyřazení na US Open. „Tato sezóna je pro mě těžká. Před Asií ještě velké změny neplánuji. Je to zatím hlavně o mně. Budu sama přemýšlet, co by se mělo udělat jinak,“ dumá Siniaková, kterou v nejbližší době čekají turnaje v čínských městech Kuang-čou, Wu-chanu a Pekingu.

US Open, New York (USA, 57 238 700 USD, tvrdý povrch)
1. kolo čtyřhry žen
Gauffová, McNallyová (USA) – Görgesová (GER), SINIAKOVÁ 7:6(6), 6:2