Plíšková: Když jsem rozbila raketu, bylo mi dobře. Proč musela utišovat Hrdličku?

- Johan Čáp

PŮVODNÍ ZPRAVODASTVÍ Z NEW YORKU: Karolína Plíšková zvládla první velkou zkoušku. Proti Tunisance Ons Jabeurové se sice rozjela na plné obrátky, nakonec ale musela odvracet neuvěřitelných 23 brejkbolů. Přesto se světová trojka nakonec hrozící prohře ubránila a počtvrté v řadě na US Open přešla přes třetí kolo. Plíšková zůstává poslední Češkou v ženském pavouku.

Vypadalo to naprosto jednoznačně. Karolína Plíšková si šla pohodovým tempem za postupem do osmifinále. Tunisanka Jabeurová nestíhala ve výměnách, nezvládala vybírat parádní servis české jedničky.

Po prvním setu, který Plíšková ovládla 6:1, navíc Jabeurová zažádala o medical time-out a nechala si ošetřovat odřené koleno. I poté byly v jejím obličeji často ke spatření bolestivé grimasy. Místo aby míček odehrála raketou, kopala do něj nohou. Vztekala se, nadávala.

„Ona je taková. Párkrát jsem ji zažila v tréninku. Jednou se rozčiluje, pak se raduje. Je trošku herečka. Navíc když jsem byla rozjetá a ona si dvakrát za sebou zavolá ošetření...“ kroutila hlavou Plíšková.

Skreč Tunisanky byla ve vzduchu. Až do stavu 2:0 vše nahrávalo pro Plíškovou.

V tento moment se ale vše zlomilo. Plíškové se naprosto přestalo dařit. Zaostávala v pohybu, na mnoho returnů soupeřky nestíhala ani reagovat. „Měla jsem pocit, že jsem docela blbě četla její údery. Hlavně z forhendu do toho neskutečně střílela. Energie jsem taky neměla na rozdávání, takže jsem to někdy nechala proletět okolo,“ vysvětlovala česká tenistka. „Nebylo to tak, že by se mi nechtělo běžet.“

Tunisanka rázem uhrála pět gemů v řadě a nakonec i sadu dopodávala. A Plíšková nevěděla co dělat. Během druhé sady dokonce rozmlátila o zem raketu. „Štvalo mě, jak se zápas zkomplikoval. Když člověk v sobě vztek hodně drží, může to být na škodu. Mně pak bylo docela dobře, když jsem rozbila raketu,“ uznala Plíšková, pro kterou to na americké túře nebylo poprvé. „Jedna raketa zařvala v Cincinnati. Ale vezla jsem jich do Ameriky sedm, takže ještě mi pět zůstává,“ smála se Češka.

Na začátku třetího setu Plíškové tento způsob vybití energie prospěl. Rázem vedla 4:1. Jenže Jabeurová se stále nevzdávala. Se zavázaným kolenem kmitala po základní lajně a vybírala každý míč. Nervózní Plíšková musela dokonce tišit povzbuzování svého manžela Michala Hrdličky na tribuně. „Někdy povzbuzují až moc a když jsem někdy přinaštvaná, tak to odnesou,“ přidala komentář ke svému gestu mezi výměnami.

V koncovce se však ukázala odolnost Plíškové, jíž dlouhodobě prokazuje na okruhu WTA. Šokující vyřazení nakonec nedovolila. „I když nehraji dobře, necítím se tenisově ani fyzicky, jsem schopná zápas vybojovat, aniž by to byl krásný tenis. Je to úleva,“ oddechla si Plíšková, která závěrečnou sadu ovládla poměrem 6:4.

Ke své vlastnosti při krizových momentech pak přidala ještě jednu zajímavou poznámku. „Jsem schopná sama najít cestu k vítězství. Někdy dobře zaservíruji, jindy počkám na chybu, pak zase do míče jdu. Mám pro to cit. Často si tak ani nemusím volat trenérku z boxu,“ odtajnila Plíšková.

V nedělním osmifinále se utká s Britkou Johannou Kontaovou, nad kterou naposledy zvítězila v květnu ve finále antukového turnaje v Římě. „Známe se velice dobře. Letos se jí daří výborně. Byla v semifinále French Open a ve čtvrtfinále Wimbledonu. Vždycky jsem ji vnímala jako výbornou tenistku. Má slušný servis, velké zbraně,“ uznala Plíšková. Překoná na US Open první velkou překážku?

US Open, New York (USA, 57 238 700 USD, tvrdý povrch)
3. kolo dvouhry žen
Ons Jabeurová (TUN, 62.) – KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (3.) 1:6, 6:4, 4:6