Není to přece konec světa. Bouzková po kolapsu na US Open sympaticky rozdávala selfies

- Johan Čáp

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z NEW YORKU: Úsměv od ucha k uchu. Pro Marii Bouzkovou už typický. České tenistce ale mohl pořádně zmrznout. Poprvé v životě nemusela na grandslamu procházet kvalifikací, měla rovnou luxus v podobě startu v hlavní soutěži. A mohla dokonce postoupit i do druhého kola. Chybělo jí k tomu uhrát dva míčky za stavu 6:1 a 5:2, nebo následně zvládnout doservírovat set. Po velkém obratu Australanky Tomljanovičové však nakonec přišel tvrdý náraz – vyřazení. Ale úsměv jednadvacetiletému talentu nepřešel k naštvání, ba naopak.

Poprvé se více českému publiku představila v dubnu na fedcupové baráži Fed Cupu. Mluvila o své cestě vpřed postupnými krůčky, o rozvaze při volbě turnajů, o odlišné cestě oproti mnoha českým tenistům.

Rezidentka z floridského Bradentonu získala obrovské krédum po letošním Wimbledonu, kde se dostala z kvalifikace až do druhého kola. Po letním triumfu v kazašském Nur Sultanu navíc vstoupila do klubu elitní stovky, v Torontu zase šokovala svou cestou do semifinále, kde narazila na Serenu Williamsovou.

Nabízela se otázka, zda se jednadvacetileté tenistce z toho všeho nezatočí hlava, jako se to stalo v minulosti mnoha jiným.

„Cítím se hodně uvolněně a vlastně se více než kdy jindy cítím, že mohu hrát, to co chci a to co umím,“ odmítala před US Open v exkluzivním rozhovoru pro Tenisový svět spekulace o velkém tlaku.

A opravdu to tak dvě třetiny jejího účinkování na letošním US Open také vypadalo. Proti zkušené Australance Tomljanovičové Bouzková předváděla perfektní tenis. Fedcupový kapitán Petr Pála na tribuně, který české tenistce přál osobně před zápasem hodně štěstí, musel být ze své svěřenkyně z týmové soutěže nadšen.

Bouzková totiž dovolila soupeřce uhrát jen jeden gem. A ve druhé sadě vedla už 5:2. „Měly jsme dobré výměny, moc jsem nekazila a cítila jsem se na kurtu pohodlně,“ hodnotila svůj nástup česká tenistka.

Následně ale přišel radikální zvrat. Australanka totiž uhrála osm gemů v řadě. „Hrála pořád stejně a ke konci jí tam všechno spadlo. Zahrála do konce druhého setu asi deset lajn. Zlepšila svoji hru. Já jsem začala hrát trošku krátce a ona toho využila.“

Soupeřka Bouzkové toho opravdu využila k obratu celého zápasu. Češka uhrála do konce duelu už jen jeden gem. A s Flushing Meadows se loučila hned po prvním utkání.

Valná většina tenistů by po takovém zvratu a emocionálním kolotoči byla s psychickými silami na dně. Bouzková byla ale tradičně výjimkou. Po zápase se velmi ochotně vyfotila s fanoušky a rozdávala i drobné úsměvy. „Musí se to brát s rezervou. Fandili mi dvě a půl hodiny, tak si zaslouží fotku. Prohra přece není konec světa,“ komentovala své sympatické počínání.

„Na kurtu si poslední dobou hodně věřím. Ani po dnešku se myslím nic nezmění. Pár dnů si odpočinu, ale budu se snažit zakončit sezonu na vítězné vlně,“ odpověděla nadějná česká tenistka, kterou čeká nyní čínské turné. Konkrétně zamíří na turnaje pod hlavičkou WTA do Kuang-čou, Wu-chanu a Pekingu.

Okouzlí zde fanoušky svou hrou a úsměvem?

US Open, New York (USA, 57 238 700 USD, tvrdý povrch)
1. kolo dvouhry žen
Ajla Tomljanovićová (AUS, 47.) – MARIE BOUZKOVÁ (56.) 1:6, 7:5, 6:1