Hrdinka Wimbledonu zpátky na místě průlomu. Co udělal Muchové blázen v Bronxu?

- Johan Čáp

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z NEW YORKU: Dostává se do úplně nové role. Už není jen ta holka z Olomouce, co porazila na US Open Muguruzaovou. Z Karolíny Muchové se po dubnové zkušenosti s Fed Cupem a červencovou čtvrtfinálovou parádou na Wimbledonu stává hráčka, od které se toho hodně čeká. Navíc v New Yorku, kde poprvé zazářila ve světovém tenise. Prokáže svůj potenciál na TOP 20, kteří jí mnozí prorokují?

Znovu ve Flushing Meadows. Jen kousek od Stadionu Louise Armstronga, kde loni v srpnu dokázala šokujícím způsobem vyřadit Španělku Garbine Mugurazaovou. Tedy hráčku patřící stále do světové špičky.

„Přišlo hodně lidí, hrálo se večer. Pro mě to bylo úplně nové. Zvládla jsem tehdy dobře koncovku, bylo to prostě super. Beru to za nejlepší zážitek z US Open,“ vyprávěla nostalgicky Karolína Muchová. Tehdy se objevila v hlavní soutěži coby kvalifikantka, tentokrát vstupuje na Flushing Meadows jako hráčka elitní padesátky.

„Těšila jsem se sem hodně, protože mě to loni hodně odpíchlo. Je to tady super, baví mě tu hrát,“ zářila rodačka z Hané, která má za sebou snové léto. Na Wimbledonu dokázala dojít nečekaně až do čtvrtfinále, když na své cestě vyřadila taková jména, jako je Američanka Brengleová, Estonka Kontaveitová nebo světová trojka Karolína Plíšková. Nicméně jen potvrdila slova mnohých tuzemských expertů, kteří jí už po vítězství na Pardubické juniorce v roce 2014 předvídali zářivou budoucnost.

„Odjela jsem po turnaji hned na dovolenou na Tenerife, takže jsem byla mimo všechen ten humbuk,“ odmítá Muchová možné zatočení hlavy z úspěchu. Na Kanárských ostrovech měla k dispozici i svého fyzioterapeuta. „I proto to až takové leháro nebylo, udělala jsem i něco pro sebe.“

Po dovolené pak místo původně plánované antuky zaměřila svou přípravu přímo na betonářskou sezónu, vše zakončila turnajem WTA v Bronxu, kde se na poslední chvíli dostala do hlavní soutěže. A hrála tak týden před US Open jen hodinu cesty autem od kurtů ve Flushing Meadows.

„V tomto to bylo super. Nemusela jsem před US Open někam přelétat. Kurty byly navíc hodně podobné jako ve Flushing Meadows. Bylo to prakticky, jako kdybych hrála grandslamovou kvalifikaci,“ uznala. V Bronxu však nakonec skončila ve čtvrtfinále, když prohrála s Polkou Linnetaovou. „Nějaký blázen mě ve druhém setu začal hrozně hlasitě podporovat. Najednou jsem ztratila servis, asi mě to i trošku rozhodilo. Pořadatelé ho i na třetí set následně vyvedli z areálu, ale v něm už jsem se nechytila,“ přidala Muchová zajímavou příhodu.

Do New Yorku si s sebou přivezla početný tým. Kromě trenéra Emila Miškeho a sparingpartnera Miroslava Herzána také vlastního fyzioterapeuta. A zabydlela se kousek od pulzující křižovatky Times Square. „Ten ruch mi nevadí, New York mám moc ráda,“ přiznala dcera fotbalového kouče Josefa Muchy.

Příprava jí vyšla podle všeho skvěle. V prvním kole US Open totiž nedala šanci nastupujícímu talentu z Kazachstánu. Jelena Rybakinová před rokem ještě okupovala přelom druhé a třetí stovky žebříčku, nyní už ale ťuká na hranici elitní padesátky. A má za sebou podobný raketový vzestup jako Muchová. Ta jí však dala jen pramálo šancí.

„Moje hra nebyla ještě stoprocentní, ale jsem moc ráda za postup. Byla jsem nervóznější, protože jsem chtěla hrozně moc vyhrát. Sama jsem si na sebe naložila tlak,“ přiznala 23letá česká hráčka. „Důležité momenty jsem zvládla dobře,“ připomněla Muchová klíč k postupu do druhého kola.

V něm ji čeká Tchajwanka Sie Su-wej. Co bude třeba předvést k další newyorské radosti? „Hrála jsem s ní letos v Dauhá. Je to hodně šikovná a nevyzpytatelná soupeřka. Hraje úplně jiný tenis, než který předvedla Rybakinové. Moc se těším!“ dodala odhodlaně.

US Open, New York (USA, 57 238 700 USD, tvrdý povrch)
1. kolo dvouhry žen
Jelena Rybakinová (KAZ, 67.) – KAROLÍNA MUCHOVÁ (47.) 4:6, 4:6