Berdych boduje v dlouhodobé statistice. Překonal i Djokoviče s Nadalem

- Jan Havlovic

Tomáš Berdych patří mezi nejzkušenější tenisty startující na letošním US Open. Nejen věkem, ale především počtem startů v hlavní soutěži na grandslamových turnajích. Berdych jich bude mít po pondělním zápase proti Jensonu Brooksbymu na kontě celkově 61 a v této dlouhodobé statistice aktuálně překonává i Novaka Djokoviče či Rafaela Nadala.

Tomáš Berdych se pohybuje na profesionální úrovni osmnáctým rokem. Během této dlouhé doby nasbíral mnoho tenisových úspěchů a také startů v hlavních soutěžích turnajů velké čtyřky.

Aktuální česká tenisová jednička si v pondělí v New Yorku připíše již 61. start v hlavní soutěži grandslamového turnaje a v této statistice se mezi účastníky letošního US Open řadí mezi absolutní špičku. Překonal dokonce i Novaka Djokoviče s Rafaelem Nadalem.

Více zkušeností mají z tohoto pohledu jen dvojice Španělů Fernando Verdasco – Feliciano Lopéz a vedoucí Roger Federer, který je v tomto směru nejzkušenějším mužem letošního startovního pole ve Flushing Meadows.

Třiatřicetiletý tenista bohužel ani jeden ze startů nepřetavil v kýžený grandslamový titul, přesto si za dlouhodobě konstantní formu zaslouží uznání.

Berdych se na číslovce 61 možná i zastaví, jelikož si pohrává s myšlenkou o konci kariéry. Na vině jsou kumulující se zdravotní problémy, které českému tenistovi narušují turnajový program. Bývalá světová čtyřka v New Yorku potvrdila, že dohraje letošní sezonu a poté se rozhodne, co bude dál.

Ve statistice startů v hlavních soutěžích na grandslamu figuruje pochopitelně i další Čech – Jiří Veselý, který se představí mezi elitní „128“ na grandslamové půdě po dvacáté páté.