Češi v akci: Jebavý po více než roce slaví titul, v Rumunsku vyhrála i Kramperová

- Jan Vojkůvka

Sobota na okruzích Futures a ITF patří zejména vyvrcholením jednotlivých turnajů mužů i žen. Ale oproti minulému týdnu, kdy Češi a Češky hráli hned o několik triumfů, tentokrát břemeno, kromě pražského turnaje, leželo jen na párech ve čtyřhrách. Ale jak mužský, tak ženský debl byl úspěšný - Roman Jebavý vyhrál challenger v Itálie, Kateřina Kramperová turnaj ITF v Rumunsku.

Čekání na turnajový primát byl dlouhý, mnohdy se zdálo, že se na Romana Jebavého lepí smůla, ale každá série, dobrá i špatná, jednou končí. A Roman Jebavý, po boku Slováka Andreje Martina, ovládl debl na challengeru v italském Comu, kde česko-slovenský pár zvítězil 3:6, 6:1 a 10:5.

Jebavý, který se naposledy z turnajového titulu radoval minulý rok v červenci na futuru, čekal na další titul z Challenger Tour dokonce z června 2015, kdy ovládl podnik v Popradu. Dlouhé čekání, vyplněné finálovými účastmi v Trnavě a Cordenonsu, se však nakonec vyplatilo a spojení Jebavý, Martin přinesla kýžené ovoce.

Nebýt smolné první sady, v níž o všem rozhodl jediný brejkbol, který si Langer s Melzerem vypracovali, možná by utkání mělo i rychlejší konec. Nakonec však ale Jebavý s Martinem potvrdili role favoritů a čtvrtých nasazených a po šesti titulech na futures a jednom na challengeru v roce 2015, může český tenista slavit první titul i v letošní sezoně.

Kramperová ovládla Mamaiu

Na rumunské pětadvacítce v Mamaii, se ve finále deblu prezentoval rovněž česko-slovenský pár. Vedle sebe nastoupily Kateřina Kramperová s Vivien Juhászovou a hráčky ze srdce Evropy nakonec udolaly domácí dvojici Baraovou a Buzarnescuovou ve třech setech 7:6, 2:6, 10:7.

V prvním setu česko-slovenská trochu zazmatkovala a přišla o vedení 4:1, přičemž na podání musely za stavu 4:5 čelit velmi nepříjemnému tlaku. Ustály ho však a vynutily si tiebreak, který využily. Po prohrané druhé sadě pak Kramperová s Juhászovou pak v supertiebreku otočily z 5:6 na 8:6 a dotáhly duel do vítězného konce.  

Challengery

Torneo Citta Di Como (muži, antuka, 42 500 eur, finále čtyřhry)
JEBAVÝ, Martin (SVK) - Langer (GER), G. Melzer (AUT) 3:6, 6:1, 10:5

ITF/FUTURES

Kuchyně Gorenje Prague Open 2016 (ženy, antuka, 10 000 USD)
Více o pražském turnaji v samostatném článku

Pro Circuit Mamaia Idu Trophy Comvex (ženy, antuka, 25 000 USD, finále čtyřhry)
Juhászová (SVK), KRAMPEROVÁ - Baraová, Buzarnescuová (ROU) 7:6 (3), 2:6, 10:7

ITF FUTURE DE BAGNERES DE BIGORRE (muži, tvrdý povrch, 25 000 USD, 1. kolo kvalifikace)
TOMÁŠ FABIÁN (-) - Benjamin Tullou (FRA, -) 0:6, 0:6

Zlatibor Open (muži, antuka, 10 000 USD, 1. kolo kvalifikace)
LUKÁŠ VEJVARA (2067.) - Nebojsa Perič (SRB, -) 6:7 (7), 6:3, 6:3

TEAN International, antuka, Alphen A/D Rijn (ženy, 10 000 USD, 1. kolo kvalifikace)
ANNA MARIA KALAVSKÁ (-) - Melanie Vlaková (NED, -) 6:3, 7:5