Evertová krotí očekávání kolem patnáctileté senzace. Proč by neměla uspět na US Open?

- Jan Vojkůvka

Bývalá světová jednička Chris Evertová bude na nadcházejícím US Open, jako mnoho jiných Američanů, sledovat především domácí senzaci Cori Gauffovou. Kometa letošního Wimbledonu bude před vlastním publikem pod velkým tlakem. Nezřídka se objevují zmínky o tom, že by mohla prožít fantastickou pohádku s cestou až k titulu. To by však bylo, alespoň podle Evertové, kontraproduktivní.

Patnáctiletá Gauffová byla pod drobnohledem expertů a diváků, kteří sledují tenis více podrobně, už před Wimbledonem. Během Wimbledonu ji ovšem začal znát každý, kdo holduje bílému sportu. Vyřadila bývalou světovou jedničku Venus Williamsovou, přehrála skvělou travařku Magdalenu Rybárikovou...

Nad její síly byla až v osmifinále pozdější šampionka Simona Halepová.

Rapidní vzestup Gauffové nepřilákal jen zájem fanoušků, ale především sponzorů. Podle magazínu Forbes jen od nich získala milion dolarů. V pouhých 15 letech. A nyní chce uspět na domácím grandslamu.

I když se to zdá jako pouhé sci-fi, tenis je sport a v něm je možné všechno. I to, že by Gauffová mohla být už nyní grandslamovou šampionkou. Jenže to by, podle Evertové, nebylo pro ni dobré.

„Nevím, jestli by pro ni bylo nutně skvělé vyhrát US Open,“ řekla Evertová pro The New York Post. „Měla by dál hrát svou hru, vyhrávat nějaké zápasy, ale být normální patnáctiletá holka, která rozvíjí svou hru a má hlavně trochu soukromí,“ podotkla Američanka, podle níž by mohl být titul pro Gauffovou naopak velkým problémem.

Kolem mladičké hráčky by se strhla mela, prakticky by přišla o soukromý život, ležel by na ní obrovský balvan očekávání na dalších turnajích... A s tím spojená frustrace z neúspěchů. A například hrozba brzkého konce kariéry.

„Není pochyb o tom, že v ní je velký grandslamový potenciál, jak jsme viděli ve Wimbledonu. Ale je tak mladá a mezi 15 a 20 lety se toho může stát tolik, ať už mentálně, fyzicky, nebo emocionálně,“ dodala s tím, že by se mohlo jednat o vrchol její kariéry, který by už nikdy nezopakovala, i kvůli přehnaným očekáváním okolí.

Podle Evertové, která svůj první z 18 grandslamových titulů získala v 19 letech, je důležité, aby Gauffová napřed vyspěla. Pak se může stát budoucí legendou ženského tenisu.