Domácí senzace na US Open se musí vzdát prize money! Kvůli statutu studenta

- Jan Vojkůvka

Americká senzace, sedmnáctiletá Catherine Cartan Bellisová, musí, chtě nechtě, žít dvojí život. Život tenisové amatérky a tenisové profesionálky zároveň. Na US Open šokuje svými výbornými výsledky a ač se přibližuje první světové stovce, na plody své práce si bude muset ještě nějaký čas počkat.

Sedmnáctiletá CiCi Bellisová na letošním US Open dokázala, že tenis umí přinést spoustu překvapení a nabízí příběhy, které stojí za to převyprávět. Po úspěšně zvládnuté tříkolové kvalifikaci dokázala Bellisová v prvním kole vyřadit Viktoriji Golubicovou a následně vybojovat postup do třetího kola přes krajanku Rogersovou.

Hrála jsem dnes o něco lépe než minule,“ cituje Bellisovou web tennisworldusa.org. „Chodila jsem pro křižné údery azakončovala výměny vítěznými míčky, protože jsem se snažila hrát své údery o něco chytřeji a s větším rozmyslem,“ podotkla.

Za normálních okolností by Bellisová byla, takříkajíc, za vodou. Ale to by byla mylná informace. Talentovaná Američanka, která se za posledních 20 let stala nejmladší dívkou, která prošla tak daleko na US Open, se totiž rozhodla, že bude hrát na Stanfordské Univerzitě a to pro ni má i určité následky.

Za postup do třetího kola skrz kvalifikaci totiž už "vydělala" na prize money 140 tisíc dolarů. Částka, která by studentce zajistila více než pohodlný život na univerzitě. A právě v tom je zakopaný pes. Bellisová se totiž vyhraných peněz musí vzdát, aby jí zůstal statut studenta a mohla hrát NCAA.

Možná trochu kruté pravidlo tak Bellisovou stojí částku, na kterou většina tenistů a tenistek nedosáhnou ani za celou svoji kariéru.

A tak jedinou výhodou jejích úspěchů na US Open je to, že si mohla zlepšit své ubytování v hotelu. „Posunula jsem se na pravidelné apartmá. Možná si teď polepším na prezidentské,“ zasmála se Bellisová.