US Open: Kvitová postupuje do osmifinále, výhry slaví i české deblistky

- Daniel Kubelka

Petra Kvitová si počtvrté v kariéře zahraje osmifinále US Open. Česká tenistka v pátečním třetím kole přehrála Ukrajinku Elenu Svitolinovou ve dvou setech 6:3 a 6:4. V dalším zápase na ni čeká světová dvojka Angelique Kerberová. V deblu se dařilo českým tenistkám, postup si zajistily Lucie Šafářová i Karolína Plíšková!

Obě soupeřky se spolu utkaly přesně po třech týdnech, kdy Kvitová přehrála Svitolinovou ve čtvrtfinále olympijských her. Do pátého vzájemného zápasu vstoupila naše tenistka lépe a již ve třetím se ztrátou jediného fiftýnu připravila Ukrajinku o její servis. Svitolinová sice hned vzápětí rebrejkem, jenž získala čisotu hrou, nevýhodu brejku smazala, dlouho se však z vyrovnaného skóre neradovala.

Současná česká dvojka si totiž hned v další hře vypracovala další dva brejkboly a při tom prvním jí Svitolinová hodně pomohla, když ukončila pátý gem dvojchybou. Dvojnásobná wimbledonská šampiónka s výhodou jednoho brejku mířila do koncovky úvodního setu a vítězství ještě urychlila, když v deváté hře opět připravila soupeřku o podání, ačkoli již prohrávala 15:40. První set tak skončil výhrou české tenistky v poměru 6:3.

Šestadvacetiletá rodačka z Bílovce posilněna ziskem prvního setu vstoupila skvělým způsobem i do toho druhého. Podání soupeřky totiž prolomila hned při první příležitosti, když vedení 2:0 získala po nechytatelném returnu. Když pak pátým vyhraným gemem v řadě zvýšila již na rozdíl tří her, asi už málokdo pochyboval o postupu čtyřnásobné fedcupové vítězky. Češka však v nastoleném tempu nepolevila a dál sbírala míček za míčkem především díky forhendovým winnerům.

Svitolinová však ani za stavu 0:4 zbraně nesložila. V pátém gemu připravila Kvitovou o podání a když se ji to samé povedlo zakrátko zopakovat, byl rozdíl mezi oběma hráčkami takřka vymazán. Ukrajinka následně čistou hrou srovnala na 4:4 a druhý set tak začal de facto od začátku. Důležitý okamžik přišel v devátém gemu, kdy Češka konečně zastavila rozjetou soupeřku a čistou hrou získala veledůležitý bod. V desáté hře si Kvitová postupně vypracovala dva mečboly, když tím druhým ukončila celý zápas.

Lucie Šafářová s Bethanie Mattekovou-Sandsovou nevstoupily do utkání druhého kola ideálně, ve třetí hře ztratily podání a soupeřky se dostaly do vedení. Závěr první sady však patřil česko-americkému pár, který dokázal proměnit dva brejky a ovládl první sadu v poměru 6:4. 

Druhá sada už byla kompletně v řežii favorizovaného páru, který získal od stavu 1:1 pět gemů v řadě a dle očekávání si zajistil postup do třetího kola. V něm Matteková-Sandsová s Šafářovou narazí na pár Görgesová, Karolína Plíšková, tudíž se můžeme těšit na zajímavé české derby. 

Karolína Plíšková s Julií Görgesovou vstoupily do pátečního zápasu druhého kola ve velkém stylu. Česko-německý pár si vypracoval velmi rychle vedení 5:0, první sadu nakonec ovládl v poměru 6:1. Ve druhém setu se dostal do hry také pár Chiricová, Riskeová, který srovnal z 0:3 na 3:3 a zdramatizoval průběh druhého setu. Poté už však bodovaly pouze Görgesová s Plíškovou, které si zajistily postup do třetího kola. 

Dva ze tří mixů s českou účastí oslavily v noci postup do 2. kola US Open! Uspěly Andrea Hlaváčková a Barbora Krejčíková, po velké bitvě vypadla Lucie Hradecká 

US Open (tvrdý povrch, 46 303 400 USD)

Dvouhra ženy - 3. kolo

PETRA KVITOVÁ - Elena Svitolinová (UKR)   6:3, 6:4

Čtyřhra ženy - 2. kolo

Arruabarrenaová-Vecinová, Savčuková (ESP/UKR) - Matteková-Sandsová (USA), ŠAFÁŘOVÁ 4:6, 1:6 
Goergesová, Ka. PLÍŠKOVÁ - Chiricová, Riskeová (USA) 6:1, 6:3

Mix - 1. kolo

HRADECKÁ, Matkowski (POL) - Kudrjavcevová, Lipsky (RUS/USA)  5:7, 7:6(3), 9:11
Juraková, Martin (CRO/FRA) - HLAVÁČKOVÁ, Kubot (POL)  6:7(5), 3:6
KREJČÍKOVÁ, Draganja (CRO) - Ostapenková, Marach (LAT, AUT)  6:1, 6:4