Postupně, nenápadně, ale efektivně. Bouzková míří k vrcholu

- Radek Štohl

Mluví se především o Markétě Vondroušové. Letošními výsledky se k ní přidala také Karolína Muchová. Svojí cestou si však kráčí rovněž Marie Bouzková, jednadvacetiletá hráčka, jež se každým měsícem a rokem zlepšuje, z čehož vyplynulo i fantastické představení v Torontu. Pomyslný vrchol dosavadní kariéry mladé Češky.

Cesty dvou mladých českých hráček jsou trochu rozdílné, přesto je spojuje cesta do elitní společnosti a velký potenciál, který mohou přetavit v dlouhodobou úspěšnou kariéru mezi nejlepšími.

Dva roky nazpět se konal jediný jejich vzájemný duel. Ve fantastické formě hrající Markéta Vondroušová vyhrála dva turnaje nižší kategorie v řadě a po dvaceti úspěšných zápasech bojovala o třetí titul. V Perthu byla považována za velkou favoritku, s Marii Bouzkovou ale prohrála 6:1, 3:6, 2:6.

Zatímco Vondroušová za další dva měsíce vybojovala senzační titul z WTA v BIelu a v sezóně 2017 vylétla z 374. pozice na 67. místo světa, Bouzková měla jiný průběh.

V téže sezóně z 257. příčky vystoupala „pouze“ na 187. pozici. Ve zbytku roku postoupila do tří finále kategorie ITF, jednou se radovala z titulu. Pětkrát zavítala na turnaj WTA, osmifinále se jí však přejít nepodařilo.

Postupný posun následoval v sezóně 2018. Zatímco Vondroušová a další hrály podniky WTA a mířily na grandslamy, Bouzková stále hrála na rozhraní turnajů nižší kategorie a kvalifikací, potažmo úvodních kol kvalitnějších akcí.

První zlom nastal na loňském US Open, kde se poprvé kvalifikovala do hlavní soutěže grandslamového turnaje. Ve druhém kole těchto bojů mimochodem vyřadila velký talent ženského tenisu Martu Kosťukovou. Nejen tato výhra ji na konci ročníku zajistila další postupný krůček v žebříčku, ve kterém ji patřilo 142. místo.

Letošní sezóna již byla stvrzením skutečnosti, že Bouzková jde mezi tenisovou elitu. Na začátku roku v Brisbane uhrála těžkou tříkolovou kvalifikaci, v hlavní soutěži porazila Samanthu Stosurovou a vzdorovala také v osmifinále jedné z nejlepších Češek Karolíně Plíškové.

Do poloviny března sice nastal mírný úpadek, v mexické Guadalajaře ale uhrála finále, což ji mírně vzpružilo. Výsledkem bylo finále kvalifikací French Open a Wimbledonu, na obou grandslamech se dostala do hlavní soutěže jako šťastná poražená. Ve Wimbledonu ke všemu postoupila do druhého kola.

Po jízdě v Torontu tak Bouzkovou čeká první pořádný posun během krátké doby, z jednadevadesátého místa půjde na třiapadesátou příčku dvouhry, na TOP 50 jí bude scházet pětašedsát bodů. 

Objeví se v ní na konci průlomové sezóny?