Pozor na jazyk! Poloviční česky mluvící Martina Hingisová proti týmu Petra Pály

- Jakub Slunečko

Vzpomenete si, co bylo před 21 lety? Zkuste to, pokud jste tedy už byli v roce 1995 na světě. Tenistka Martina Hingisová si pamatuje přesně - poprvé si za Švýcarsko zahrála Fed Cup. V neuvěřitelných 14 letech. O dva roky později už byla světovou jedničkou. Na vrcholu žebříčku je i dnes, ovšem ve čtyřhře, kde by měla být hlavní zbraní proti Češkám v semifinále letošního Fed Cupu.

Pětatřicetiletá Hingisová mluví o současnosti jako o své třetí kariéře, protože zatím dvakrát na delší dobu opustila kurty. Naposledy se vrátila v roce 2013, našla si do deblu ideální partnerku Saniu Mirzaovou a teď jsou spolu světovými jedničkami v ženské čtyřhře. „Užívám si to, dokud to jde,“ řekla usměvavá Švýcarka mluvící plynně česky i slovensky. To proto, že její maminka pochází z Česka a tatínek ze Slovenska. O speciální motivaci má tak Hingisová postaráno.

I když dnes už to asi tak tolik nebere. „Musím vzít zápas profesionálně, tak jak to je. Teď hraju za svoji zem a těším se na to,“ řekla ve čtvrtek českým novinářům v Luzernu. O poznání větší prestiž asi cítila v roce 1998, kdy taktéž v semifinále Fed Cupu pomohla Češky vyřadit. „Ježiš, to už je dávno,“ odpověděla na dotaz České televize. Dávno to možná je, ale Hingisová září dál.

Proti Češkám by se měla představit pravděpodobně jenom ve čtyřhře, dvouhru už skoro nehraje. Musela by do ní nastoupit pouze v případě, že by se jedna z jejích spoluhráček - Timea Bacsinszká nebo Viktorija Golubicová - zranila. „To by byla ta nejhorší věc, co by se mohla stát, a doufám, že k tomu nedojde,“ přála si.

V singlu tedy Hingisová český tým asi neohrozí. Kapitán Petr Pála by si měl ale s trochou nadsázky dávat pozor na to, aby své svěřenkyně neúkoloval příliš hlasitě česky. I když Švýcarce občas nějaké slovíčko vypadne, jazyk své matky ovládá pořád znamenitě. V češtině také sdělila novinářům, že uznává své víkendové soupeřky jako favoritky zápasu.

Zároveň ale upozornila, že český tým taktéž při absenci Petry Kvitové a Lucie Šafářové nehraje v nejlepší sestavě. Hingisová navíc věří podpoře domácího publika - Švýcaři jsou známí tím, že se dokážou na sportovních kláních zdravě „zbláznit“. A i kdyby semifinále domácímu týmu nevyšlo, pětatřicetiletá Hingisová asi příliš smutnit nebude. Upnout se pak může třeba k olympiádě v Riu, kde se ve smíšené čtyřhře představí ve dvojici s Rogerem Federerem.