Chlapci urvali bronz! Na Mistrovství světa pětkrát vyhráli

- Radek Štohl

Zlatá medaile dívek, bronzová u chlapců. S takovou bilancí končí letošní Mistrovství světa družstev do čtrnácti let. Čeští chlapci v zápase o třetí místo porazili výběr Chorvatska 2:1, o medaili rozhodla až závěrečná čtyřhra, v níž Jakub Menšík s Vojtěchem Petrem přehráli dvojici Patrik Jurina, Dino Prizmič dvakrát 7:5. O bronz se zasloužil také Lukáš Velík.

Narozdíl od svých krajanek byli Češi nejvýše postaveným družstvem celého Mistrovství světa. Do základní skupiny "A" jim byla přidělena Austrálie, Brazílie a Rumunsko. Dominance během tří zápasů však nebyla tak výrazná.

Na úvod se mladí tenisté postavili Brazílii, kterou porazili 2:1 na zápasy. Po dvousetových výhrách Jakuba Menšíka a Vojtěcha Petra ve čtyřhře neuspěl pár Menšík, Velík dvakrát 1:6.

Ve druhém utkání znovu vyhrál Menšík, Petr však ve dvouhře prohrál s Alexandru Comanem 1:6, 5:7. O vítězi tak rozhodla čtyřhra, do které tentokrát nenastoupil Velík, jeho kolegové vyhráli 6:0, 6:4.

Do závěrečného střetnutí proti Austrálii tak čeští hráči vstupovali se dvěma výhrami v zádech, kterou podpořili prvním výsledkem 3:0 na zápasy. Bezchybného Menšíka, který v základní skupině nadělil dva kanáry a přišel o devět výher, doplnil úspěšný Petr, a také vítězná deblová dvojice v podání Menšíka s Velíkem.

Francie byla v semifinále nad síly českých mladíků
Ve vyřazovacích bojích se Češi utkali s čtvrtou nasazenou Argentina, jihoameričané v "C" skončili na druhém místě. Jednoho z favoritů se nezalekli, ve dvouhrách ztratili jen sedm gemů, ve čtyřhře otočili zápas proti deblu Eli, Zeitune.

V pátek český tým narazil na Francouze. I když se ve dvouhrách hrály dva třísetové duely, tak Menšík, ani Petr svá utkání nezvládli, výsledek tak zkorigovala úspěšná čtyřhra Menšíka s Velíkem.

Sobotní den tak měl pro mladé české hráče velký náboj. Pokud by zápas proti Chorvatsku nezvládli, z domácího Mistrovství světa by odjížděli bez medaile. To se však nestalo.

Domácí kapitán se poprvé během Mistrovství rozhodl pro změnu ve dvouhrách, do úvodního zápasu dal důvěru Lukáši Velíkovi, ten však neudržel vedení proti Mateji Dodigovi, se kterým prohrál 6:3, 6:7(3), 1:6. Čechy do zápasu vrátil Vojtěch Petr, čtrnáctiletý hráč porazil Dino Prizmiče dvakrát 6:3. 

Závěrečná čtyřhra se tak nedohrávala z povinnosti. Nýbrž s velkou důležitostí. Čeští mladíci Menšík s Petrem ovšem tlak zvládli a po výhře dvakrát 7:5 zajistili domácímu týmu bronzové medaile, čímž navázali na zlato svých krajanek.