Lehečku s Forejtkem čeká klíčová etapa kariéry. Každý hráč si tím musí projít, říkají odhodlaně

- Jan Havlovic

Kromě Barbory Strýcové se do České republiky vrátili z Londýna také Jiří Lehečka s Jonášem Forejtkem, kteří ovládli jako první český pár wimbledonskou juniorskou čtyřhru. Čeští mladíci hovořili na tiskové konferenci v Praze o důležitém přechodu mezi dospělé. „Tím si musí projít každý hráč,“ říká Lehečka. „Potřeba jsou také zkušenosti,“ ví Forejtek.

Jonáš Forejtek s Jiřím Lehečkou se v neděli zapsali do historie českého tenisu, když jako první český pár v historii ovládli wimbledonskou juniorskou čtyřhru. Talentovaní mladíci se tak v neděli večer zúčastnili slavnostní večeře šampionů. „Ples jsme si moc užili. Potkali jsme tam třeba Báru Strýcovou, Novaka Djokoviče nebo Simonu Halepovou,“ líčil zážitky Forejtek.

Úspěchy našich juniorů dávají naději na lepší zítřky, alespoň co se českého mužského tenisu týče. Nadějnou partu Jiřího Lehečky, Jonáše Forejtka a Dalibora Svrčiny čeká důležitá etapa tenisové kariéry, a to přechod mezi dospělé.

Jonáš Forejtek má za sebou již několik turnajů mezi dospělými. V Antalyi a Valašském Meziříčí prošel dokonce až do finále. „Myslím, že bych na už mohl mít. Ale to přijde až s většími zkušenostmi,“ odpověděl osmnáctiletý tenista na dotaz o přechodu do dospělého tenisu.

„Velký rozdíl je v servisu. Dospělí jsou na tom zkrátka fyzicky lépe. My musíme samozřejmě zesílit, zlepšit servis a posunout se také v hlavě,“ líčil Forejtek na úterní tiskové konferenci.

S tím souhlasí i Forejtkův deblový partner Jiří Lehečka. „Žádná konkrétní hranice přechodu z juniorů mezi dospělé se určit nedá. Každý to má podle sebe, vstupují do toho i fyziologické hranice. Já doufám, že už bych na této úrovni mohl hrát kvalitně, ale výkonnostně se musím ještě zlepšit. Dělám pro to maximum,“ hlásí Lehečka, který si zahrál na okruhu ITF již dvakrát ve finále.

„My už jsme sice nějaké turnaje v cizině i v ČR hráli, ale nebude to lehké. Jsou to však začátky, kterými si musí projít každý hráč. Věříme, že se co nejrychleji dostaneme na challengery a tam snad budeme předvádět co nejvyrovnanější výkony,“ věří sedmnáctiletý tenista, který již nakoukl i do daviscupového týmu.

Do toho by se rád probojoval i Jonáš Forejtek. „O Davis Cupu jsme se s Jirkou bavili a tak nějak vím, co mě tam jednou bude čekat,“ dodává svěřenec Jana Mertla, bývalého profesionálního tenisty.

A kdo je hlavním tenisovým vzorem novopečených wimbledonských šampionů v juniorské čtyřhře? „Mám rád Rogera Federera. Je to příklad pro všechny tenisty,“ vyřkl Lehečka. „I pro mě je nejlepší hráč Federer. V mládí se hodně vztekal a je až obdivuhodné, jak se dokázal za tu dobu změnit a zklidnit,“ všiml si Forejtek.


Galerie