Jen tak dál! Šampioni Forejtek s Lehečkou jdou ve stopách slavných předchůdců

- Jan Havlovic

Možná trochu ve stínu triumfu Barbory Strýcová zůstal výjimečný počin Jonáše Forejtka s Jiřím Lehečkou. Nadějím českého tenisu se povedlo jako prvnímu českému páru vyhrát juniorku ve slavném Wimbledonu. Forejtek s Lehečkou se výraznou stopou zapsali do historie českého tenisu a dávají fanouškům naději, že náš mužský tenis snad již brzy zastaví výsledkový propad.

Jonáš Forejtek s Jiřím Lehečkou vstupovali do čtyřhry na wimbledonské juniorce v pozici turnajových jedniček. Pozice nejvýše nasazeného páru bývá ošemetná, ale dvojice mladých tenistů z České republiky si došla sebevědomými výkony až pro nesmírně cennou trofej.

A že se jedná o opravdu velký úspěch dokládá fakt, že Lehečka s Forejtkem vyhráli juniorskou čtyřhru na Wimbledonu jako vůbec první český pár v historii!

„Je to dobrý. V juniorech jsme teď jako Češi silní. Všichni už jsme byli v elitní desítce, proto šance existují,“ liboval si po finále Forejtek, který si s parťákem Lehečkou vychutnal také slavnostní večeři šampionů.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

14/7/19

Příspěvek sdílený Jiří Lehečka (@leheckajiri),Čec 15, 2019 v 11:12 PDT

Dosud jediným českým vítězem juniorské čtyřhry ve slavném All England Clubu byl Petr Korda, který triumfoval v roce 1986 po boku Španěla Tomase Carbonella. V historii wimbledonské juniorky se Forejtek s Lehečkou stali v pořadí teprve čtvrtým a pátým českým vítězem. Ve dvouhře v roce 1978 vyhrál Ivan Lendl a v roce 1992 David Škoch.

Ryze český pár opanoval čtyřhru juniorů na grandslamovém turnaji teprve potřetí v historii. Na triumf Petra Kordy a Cyrila Suka z Roland Garros z roku 1985 navázali až letos v lednu Dalibor Svrčina právě s Jonášem Forejtkem, kteří se radovali z deblového titulu v Melbourne na Australian Open.

Juniorský deblový titul mají ve své sbírce také Ondřej Štyler, který triumfoval s Japoncem Tadžimou v loňském roce na Roland Garros, a Patrik Rikl, ten opanoval grandslamovou juniorku rovněž v Paříži po boku Izraelce Olielema v roce 2016.

Úspěch v juniorské čtyřhře má na kontě i Tomáš Berdych, který získal deblovou trofej na US Open v roce 2001. V New Yorku tehdy vyhrál celý turnaj se Švýcarem Bohlim.

Jiří Lehečka, Jonáš Forejtek a ostatně i Dalibor Svrčina, který si zahrál ve Wimbledonu v juniorské dvouhře čtvrtfinále, jdou ve stopách slavných krajanů a také dávají fanouškům naději, že na nástupce úspěšné dvojice Tomáš Berdych – Radek Štěpánek snad nebudeme čekat dlouho.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Wimbledon doubles champs???❤️ Hopefully will be back soon here?? #2nd

Příspěvek sdílený Jonáš Forejtek ?? (@jonas.forejtek),Čec 14, 2019 v 10:24 PDT