Jsem proti změnám, říká kapitán Pála. Na novém formátu vidí několik chyb

- Jan Vojkůvka

Chce-li někdo hledat radost z fedcupových změn v českém táboře, asi by měl větší šanci při hledání oné jehly v kupce sena. Nový formát se příliš nelíbí ani kapitánu Petru Pálovi, který patří k symbolům obrovských úspěchů současného ženského týmu. „Věděl jsem, že se to připravuje, a že to dopadne. Jsem sice proti tomu, ale nedá se nic dělat,“ přiznal rozpaky.

ITF ve čtvrtek oznámila radikální změny ve formátu Fed Cupu, který napodobí změny, jež proběhly v mužském Davis Cupu. Zatímco Mezinárodní tenisová federace slaví, český tábor, který patřil mezi hlavní kritiky reforem, nadšený rozhodně není.

„Už je to, bohužel, realita. Jsem sice proti tomu, co se bude dít, ale nedá se nic dělat,“ konstatoval s povzdechem Petr Pála, jenž je u týmu od roku 2008 a stál u šesti triumfů, díky čemuž je vůbec nejúspěšnějším fedcupovým kapitánem historie.

S českými hráčkami, jež úspěšně během reprezentačních týdnů vede, zatím o změnách nemluvil. „Zatím jsme o tom moc nemluvili. Bavili jsme se o tom, že to chtějí udělat, ale já se dozvěděl teprve předevčírem, že se to stane. O tom, že se to připravuje, a že to takhle dopadne, jsem věděl,“ řekl s tím, že se chystá vycestovat na Wimbledon, kde nejspíš k prvním debatám s oporami českého týmu dojde.

O tom, jaký vliv by mohly mít změny na složení týmu, spekulovat nechtěl. „Nedokážu říct, jaký to bude mít vliv na nominace. Je to samozřejmě potřeba pořešit, až si všichni budou tvořit program na další rok. Je to zase utkání na týden, takže očekávám, že týmy budou mít čtyři holky a nelze, aby to leželo na dvou hráčkách,“ podotkl.

Formát? Dalo by se na něm mnohé vylepšit
Tolik vychvalovaný nový formát, který se ITF snažila prosadit a nakonec i prosadila, přitom není podle Pály bez chyb, na kterých by se dalo dál pracovat. Na prvním místě je to podle Pály rozhodnutí v průběhu sezony, kdy týmy, jež hrály Světovou skupinu, vlastně ani nevěděly, o co hrají. Zmínil především přímý postup finalistů na závěrečný turnaj v příštím roce.

„Také se neví, jaký bude povrch. Bude sice začínat antuková sezona, ale očekávám spíš tvrdý povrch,“ řekl s tím, že to naruší v dubnu přípravu hráček na blíží se antukový grandslam. A s tím se nese i jeho další výtka, což je právě termín.

„Je mi jasné, že ITF jiný volný termín, kromě konce roku, nemá. Přijde mi to nešťastné hlavně z toho důvodu, že pokud chtějí Fed Cup prezentovat jako mistrovství světa a mít to atraktivní s nejlepšími hráčkami, tak kdyby to dali po grandslamech, třeba co nejdříve po US Open... Tak mohli ty nejlepší hráčky získat,“ přemítal Pála.

„Když je to v dubnu, je to pouze po Australian Open. Takhle na začátku roku je to, myslím, velmi nešťastné. Aby tento systém měl úspěch, mělo by to být po všech grandslamech. Nebo alespoň po třech, tedy po Wimbledonu,“ podotkl.

Jediné, co z bývalého formátu Fed Cupu zbyde, jsou zápasy úvodního kola, nyní kvalifikace. A šance hrát v domácím prostředí.

„Když bude doma, tak budu rád. Ale může se stát, že bude venku,“ upozornil Pála. „Kdyby byl zápas doma, bylo by to fajn. Pro holky to byl jeden z hlavních důvodů, proč se na to těšily. Chtěly se předvést před vlastním publikem,“ dodal.