Nová éra Fed Cupu! Obavy fanoušků se vyplnily, ITF reformuje i ženskou soutěž

- Jan Vojkůvka

Mluvilo se o tom prakticky od chvíle, kdy stejnou reformou prošel Davis Cup. A přesně podle jeho vzoru se mění i formát ženského Fed Cupu. Obavy mnoha fanoušků, kteří stále nemohou pochopit, proč ITF zničila tradice mužské týmové soutěže, se vyplnily. Fed Cup od nové sezony bude mít nová pravidla.

ITF ve čtvrtek oznámila zavedení nového formátu Fed Cupu, který bude kopírovat mužský Davis Cup jen s nepatrnými rozdíly. Tím největším je, že závěrečný turnaj, tzv. "World Cup of Tennis" nebo "festival tenisu", jak se tomuto formátu rovněž říká, bude hrát 12 zemí.

Oznámeno bylo rovněž dějiště, kterým bude maďarská Budapešť. Zde se bude hrát v letech 2020 až 2022. Termínem prvního ročníku bude 14. až 19. dubna 2020.

Světová skupina bude nově rozšířena z 8 na 20 účastníků. Prize money pro závěrečný turnaj bylo stanoveno na 18 milionů dolarů s tím, že 12 milionů si rozdělí hráči a 6 milionů připadne národním asociacím.

„Je to model, který jde proti národním federacím. Když jsem byl jako člen seznámen se změnami, odstoupil jsem na protest z komise ITF. Proti změnám jsme bojovali, ale nakonec je prosadila rada ITF,“ uvedl ke změnám prezident ČTS Ivo Kaderka. „Odstoupil jsem s tím, že kandiduji na prezidenta federace s programem uklidit ITF a udělat z ní nejsilnější a nejrespektovanější jednotnou sílu světového tenisu.“

Fedcupový ročník začne kvalifikací, do které nastoupí 16 týmů. V ještě klasickém formátu zápasů (buď doma či venku) se bude hrát o 8 míst pro závěrečný turnaj.

Další dvě místa zaplní vždy finalisté předchozího ročníku. Pro příští rok si tak místo na turnaji zajistila dvojice Austrálie a Francie. Dalším účastníkem bude hostitelská země, což je pro nadcházející tři roky Maďarsko. A poslední místo se udělí na základě divoké karty.

Na finálovém turnaji budou družstva rozdělena do čtyř skupin po třech týmech a vítězové skupin postoupí do semifinále. Všechny zápasy se budou skládat ze dvou dvouher a čtyřhry.

V nižších divizích Fed Cupu se formát nijak měnit nebude. Poražené z kvalifikace čeká baráž o setrvání v elitní skupině.