Sesterské derby překvapivě pro Kristýnu! V Birminghamu vyhrála již pátý zápas

- Jan Havlovic

Hlavním tahákem středečního programu v Birminghamu byl souboj dvojčat Plíškových, které se střetly vůbec poprvé v hlavní soutěži turnaje WTA. Osmifinálový souboj na trávě v Birminghamu vyzněl vítězně pro outsiderku Kristýnu, která svou sestru Karolínu vyřadila po výsledku 6:2, 3:6, 7:6(7) a na tomto turnaji vyhrála již pátý zápas. Další soupeřkou aktuálně 112. hráčky světového žebříčku bude Barbora Strýcová.

V Birminghamu proběhlo ve středu jubilejní desáté střetnutí sester Plíškových. Vůbec poprvé se však tato dvojčata z Loun utkala v hlavní soutěži turnaje WTA. Favoritkou souboje byla světová trojka Karolína, která vedla ve vzájemné bilanci 5:4.

Při středečním podvečerním duelu předvedla výrazně lepší výkon Kristýna, která měla v Birminghamu na kontě včetně kvalifikace již čtyři výhry. Aktuálně 112. hráčka světového žebříčku skvěle podávala, měla ideální pohyb a proti nevýrazné světové trojce získala první sadu poměrem 6:2.

Karolína Plíšková si poté zavolala na konzultaci trenéra a ve druhé sadě předvedla výrazně zlepšený výkon. Začala daleko více využívat tradiční zbraň – servis. Bývalé světové jedničce se podařilo dovést druhý set díky do vítězného konce.

Sestrovražedný souboj tak rozhodoval až třetí set. V něm se dostala nejprve do trháku Kristýna, která vedla již 4:1, ale Karolína našla síly na návrat do zápasu.

Diváci na centrálním dvorci v Birminghamu tak byli svědky klíčového tiebreaku. Dramatičnost situace dolehla na obě aktérky tohoto osmifinálového zápasu. Za stavu 5:5 totiž udělala Karolína vůbec první dvojchybu v zápase, čímž věnovala Kristýně mečbol. Ta ale mečbolem pohrdla, když rovněž nezvládla zahrát úspěšně ani jedno ze dvou podání.

Po druhém neproměněném mečbolu hráčky z druhé stovky platil stav 7:7. Třetím mečbol Karolína své sestře znovu věnovala dvojchybou. Tentokrát už se Kristýna nemýlila a utkání uzavřela při vlastním servisu.

Pro sedmadvacetiletou Kristýnu Plíškovou je to vůbec první skalp hráčky z elitní pětky v kariéře. Zároveň se Kristýně podařilo vyrovnat vzájemnou bilanci proti své sestře na 5:5.

„Klíčem k vítězství byl servis. Obě jsme ale hrály dobrý tenis,“ hodnotila Kristýna Plíšková duel v pozápasovém rozhovoru. „Bylo to již šest let. Byly jsem obě nervózní, jedna prostě musela vyhrát,“ dodala.

„Ani nevím, co si teď po zápase řekneme. Doufám, že to bude v pohodě a půjdeme normálně na večeři,“ smála se Kristýna po výhře nad slavnější sestrou.

Čtvrtfinálovou soupeřkou bude další Češka – Barbora Strýcová. „Nevím, co je horší. Jestli tento duel, nebo ten příští,“ dodala Kristýna Plíšková s úsměvem na tváři. S třiatřicetiletou krajankou má zápornou bilanci 1:3.