Markéta zvládá psychicky náročná cvičení skvěle, chválí tenistku její kondiční trenér

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z PAŘÍŽE: Je dalším klíčovým členem týmu Markéty Vondroušové. Kondiční trenér Michal Vágner s tenistkou spolupracuje od loňského roku. „Markéta má úžasnou koordinaci pohybů a orientaci v prostoru. Stále je ale na čem pracovat,“ popisuje před finále Roland Garros Vágner.

Box Markéty Vondroušové bude při finále Roland Garros naplněn, jak je to jenom možné. K trenéru Janu Hernychovi a manažerovi Janu Koukalovi se přidají rodinní příslušníci české tenistky i její přítel, dále pomocný trenér Jiří Hřebec a v neposlední řadě kondiční kouč Michal Vágner.

„Začátek naší spolupráce nebyl úplně jednoduchý. Proměna tam určitě je, ale pořád máme před sebou hodně práce. Je pro mě překvapením, že se Markéta dala po minulé sezóně tak rychle do pořádku a že bude ve finále grandslamu,“ libuje si přímo v dějišti pařížského turnaje třiačtyřicetiletý Vágner, který dříve spolupracoval i s Janem Hernychem.

Devatenáctiletá česká tenistka je v tréninkovém procesu pilná. „Klobouk dolů, jak všechno dokáže dodržovat. Naše tréninky trvají skoro tři hodiny. Není to fyzicky náročné, zato psychicky ano. Maky se musí soustředit na strašně moc věcí, musí se cvičit precizně,“ zdůrazňuje někdejší kondiční trenér Lucie Hradecké.

Úkolem přesných cviků je zdokonalit ty části těla, které to potřebují. „Především chceme zlepšit práci kyčlí, to je velmi důležité. Při měření jsem také odhalil problém v oslabeném zadním řetězci. Intenzivně pracujeme na narovnání ramen, oblasti lýtek a zpevnění kotníků,“ vyjmenovává Vágner.

Zkušený kondiční trenér samozřejmě vyzdvihl i silné vlastnosti své mimořádně talentované svěřenkyně. Dokonce neváhá hovořit o pohybové genialitě.

„Má úžasnou koordinaci pohybů, schopnost reakce. S tím souvisí perfektní orientace v prostoru. Také má vysoký anaerobní práh. To znamená, že je schopna pracovat ve vyšší zóně bez toho, aniž by se rychle dostala pod tlak,“ vysvětluje Vágner.

Jinak řečeno, když překročíte uvedený anaerobní práh, svaly začínají tuhnout. To se Vondroušové jen tak nestane. I tato výsadní vlastnost jí snad pomůže ve finále Roland Garros proti Ashleigh Bartyové, které by mělo začít dnes v 15 hodin.