Měl nahradit šéfa ATP, teď je sám nežádoucí. Za násilí odsouzený Gimelstob odstoupil ze své funkce

- Jan Vojkůvka

Vedení mužské tenisové asociace zažívá v této sezoně hotové zemětřesení. Poté, co bylo rozhodnuto, že nebude prodloužena smlouva s úspěšným šéfem Chrisem Kermodem, přišla rada ATP o jednoho ze svých členů, který byl žhavým kandidátem na Kermodeho místo. Justin Gimelstob se kvůli tlaku veřejnosti vzdal své funkce a z tenisového prostředí odešel.

Důvodem přitom není nic jiného než tlak špičkových tenistů i slavného All England Clubu. Ten dokonce odmítl letos pozvat Gimelstoba na turnaj legend. Po jeho odvolání volali Stan Wawrinka či Andy Murray. Jenže proč? Důvod je prostý.

Gimelstob byl odsouzen za napadení svého bývalého kamaráda Randalla Kaplana, jehož během halloweenského večera v loňském roce brutálně zbil před očima jeho těhotné manželky a dvouleté dcery.

Podle svědků uštědřil Gimelstob Kaplanovi až 50 úderů pěstí a nechal ho ležet na zemi s těžkými pohmožděninami a šrámy v obličeji. Tuto verzi potvrdili i náhodní svědci. Celý případ měl přitom děsivou dohru. Manželka Randalla Kaplana kvůli utrpěnému šoku potratila...

Podle lékařů paní Kaplanové bylo dítě před osudným večerem naprosto v pořádku. V důsledku traumatu pak žena nenarozeného potomka potratila. I to Gimelstobovi v jeho situaci přitížilo.

Trest a tlak na osobu neustál
Na konci dubna obdržel bývalý špičkový deblista podmínku na tři roky a 60 dní prospěšných prací, přičemž svou vinu nepopřel, ale ani nepřiznal.

Po udělení trestu se roztočil koloběh, který už nešel zastavit. Stan Wawrinka mluvil o tom, že je potřeba toto ostudné období, kdy je násilník členem rady ATP, ukončit. Andy Murray žádal, aby byl Gimelston ze své funkce odvolán. Pak se přidal Wimbledon a mnozí další...

Z Gimelstoba, který byl Djokovičovým oblíbencem a chtěl ho prosadit na místo šéfa ATP, se stala štvaná zvěř.

A skutečně, během turnaje v Římě mělo dojít k hlasování o odvolání bývalého amerického tenisty z rady ATP. Panovaly obavy, že by odvolání nemuselo projít, jelikož bylo potřeba 6 z 10 hlasů v hráčském koncilu. A Djokovičův vliv je přitom tak obrovský...

Jenže Gimelstob se rozhodl vzít osud do vlastních rukou a sám tento týden ze své funkce odstoupil. Z tenisového prostředí se nejspíš nestáhne a bude se věnovat práci komentátora na Tennis Channelu, ovšem novým šéfem ATP nebude.

A mnohým se ulevilo.

Ve světle těchto událostí je přitom neprodloužení smlouvy s Chrisem Kermodem ještě větším šílenstvím, než se zdálo na začátku března.