Uzavřel přes 900 sázek. Mladý Belgičan čelí mírnému trestu a podmínce

- Jan Vojkůvka

Sázet na tenisové zápasy, i když v nich samotný hráč nehraje, je pravidly tenisového protikorupčního programu zakázané. Příliš velkou hlavu si s tím nedělal Belgičan Benjamin Dhoe, který v roce 2017 uzavřel přes 900 prokázaných sázek. Trestu, byť mírnému, se nevyhnul.

TIU tento týden suspendovala dvaadvacetiletého Benjamina Dhoa na půl roku a potrestala ho pokutou 3 000 amerických dolarů. Odpyká si však pouze jeden měsíc a zaplatit musí 500 dolarů. Zbytek trestu mu bude prominut, pokud se nedopustí v budoucnu dalších prohřešků proti antikorupčnímu programu.

„Pětiměsíční suspendace a pokuta ve výši 2 500 dolarů jsou podmíněně odložené. V úvahu bylo vzato, že hráč své přestupky sám ohlásil TIU (jednotce pro bezúhonnost tenisu), a že v žádném z utkání osobně nefiguroval. Zároveň nebyla porušeno žádné další pravidlo,“ stojí v prohlášení TIU.

I proto je trest natolik mírný. Jen velmi zřídka se stane, že by se tenista sám přiznal k uzavírání tenisových sázek ještě dřív, než na něho padne podezření a je vyšetřován. Dhoe tak učinil a pracovníci TIU vzali tento fakt v potaz.

Jednoměsíční trest vstoupil v platnost 25. dubna, Dhoe tak může opět hrát už 24. května. Pokud se v budoucnu nedopustí dalšího prohřešku, zbytek trestu v platnost nevstoupí.

Dhoe byl nejvýše na žebříčku ATP na konci minulé sezony, kdy se dostal na 742. místo světa. Jako mnozí další však doplatil na změny ve struktuře profesionálního tenisu a z mužského rankingu vypadl. Aktuálně je na 386. pozici nově vzniklého žebříčku ITF.