V Pelhamu jsem si zařvala, prozradila Krejčíková. Kvůli Fed Cupu vypustila turnaje v Americe

- David Schlegel, Marek Bartošík

České reprezentantce Barboře Krejčíkové se první polovina dubna vydařila znamenitě. Nejprve získala svůj nejcennější singlový titul v Palm Harboru (ITF 80k), poté přidala ještě menší trofej z Pelhamu (ITF 25k). „V Pelhamu to vypadalo, že se turnaj nedohraje. Únavu zvládám celkem dobře,“ líčí v rozhovoru pro Tenisový svět třiadvacetiletá tenistka, kterou čeká o víkendu v Prostějově barážové fedcupové střetnutí proti Kanadě.

Báro, v Palm Harboru jste odehrála teprve třetí letošní turnaj ve dvouhře. Jak to koresponduje s vaším předsevzetím hrát letos častěji dvouhru?
Od začátku roku jsem chtěla hrát více turnajů, ale nevyšlo to. Někam jsem se nedostala, bylo hodně deblů, také jsem byla nemocná. S výsledkem z Palm Harboru jsem moc spokojená, každý vyhraný turnaj je důvodem k oslavě.

Ve finále jste povolila nasazené jedničce Nicole Gibbsové jedinou hru a za 56 minut jste ji porazila 6:0, 6:1. Čím si to vysvětlujete?
Celý turnaj jsem hrála dobrý tenis, postupně jsem se dokonce zlepšovala a víc si věřila. Ve finále se potvrdilo, že mám na to vyhrávat větší turnaje. Nejvíc mě těší, že se vyplatily všechny hodiny práce s trenérem Pavlem Šnobelem.

Na turnaji jste ztratila jediný set. Byla to hned vaše první sada na turnaji s Američankou Neelovou, kdy jste prohrála 5:7. Pak jste však soupeřku přehrála rozdílem třídy a velmi dobře se na vaši hru dívalo i v dalších zápasech. Kdy jste si uvědomila, že máte velkou formu?
Já jsem nad formou nepřemýšlela, hrála jsem každý zápas na 150 procent. Věděla jsem, že mám nadřeno z antukového kempu, který jsem absolvovala po turnaji v Miami na Floridě. Makala jsem tam každý den od rána do večera.

Ve čtvrtfinále jste porazila velký talent amerického tenisu, teprve šestnáctiletou Whitney Osuigweovou. Byla hodně nebezpečná?
Ano, hraje opravdu dobře. Byl to těsný zápas. Hrály jsme vyrovnané gemy, já jsem zvládala důležité míče. Věděla jsem, co očekávat, protože jsem s ní trénovala na Miami. Tento zápas mi dodal hodně sebevědomí.

Na turnaji jste nestartovala ve čtyřhře, v níž jste druhá na světě. Byl to záměr?
Energii do čtyřhry vkládám na velkých turnajích. Na menších se chci soustředit hlavně na dvouhru. Myslím, že to byla dobrá volba.

V Palm Harboru se hrálo na antuce. Na ní jste vyhrála ve čtyřhře grandslamový titul. Je to váš oblíbený povrch i ve dvouhře? Jak vám podmínky v USA vyhovovaly?
Antuku mám ráda, vyrostla jsem na ní. Mám ráda i ostatní povrchy, ale na antuce dokážu lépe využít všechny své údery. Podmínky byly super, bylo velké teplo a vlhko. Pro někoho nepříjemné, ale mně to moc vyhovovalo. Horko mám ráda a floridské podmínky ještě raději.

Nyní k vašemu působení v Pelhamu. Po náročných turnajích jsou hráčky mnohdy unavené a následující turnaje vynechávají. Nenapadlo vás, že byste do Pelhamu nejela?
Byla jsem extra unavená. Z Palm Harboru jsme museli jet autem 10 hodin do Alabamy. Když člověk přejíždí na jiné místo, je to vždy těžké. Jsou tam nové podmínky. Jsem ráda, že jsem všechny problémy dokázala překonat. Že jsem vyhrála turnaj i přes špatné podmínky, mi dodalo sebevědomí.

Říkáte, že jste byla unavená, nicméně v prvních dvou kolech jste ztratila pouze po dvou hrách. To jste se moc neunavila.
Ze začátku nám tam pršelo, vypadalo to, že se turnaj snad ani nedohraje. Pak přišla první dvě kola a já jsem se snažila hrát, jak jsem hrála na minulém turnaji. Musela jsem se hodně povzbuzovat, abych se dostala do transu.

V semifinále jste po dvou hodinách porazila Američanku Baptisteovou, která předtím zaznamenala 12 výher v řadě. Jaký to byl zápas?
Velice těžký. Soupeřka dobře podávala a hrála nepříjemným stylem. Výměny moc dlouhé nebyly. Ze začátku jsem dělala moc chyb. Ten den jsem na tom byla špatně, ale nechtěla jsem to vzdát. Přiklonilo se ke mně i štěstí. Hodně jsem to oslavovala, pořádně jsem si zařvala.

Ve finále jste porazila Američanku Dolehideovou 6:4 a 6:3. Jaké vítězství to bylo?
Když už jdete do finále, nechcete ho prohrát. Zmobilizovala jsem všechny své síly a řekla jsem si, že ji porazím. Přály mi i podmínky. Důležité bylo vyhrát první set. Potom už na tom soupeřka byla hůř než já.

Na světovém žebříčku dvouhry stoupáte vzhůru. Kde byste se ráda viděla?
Chci do první stovky, ale to ještě daleko (příští týden se Krejčíková objeví přibližně na 137. místě; pozn. red.). Musím správně makat a hrát hodně turnajů ve dvouhře. S deblem je to těžší, protože mi utíkají vyšší singlové turnaje. Přicházím tak o hodně bodů. Přesto věřím, že to brzy přijde.

Nyní jste už na Fed Cupu v Prostějově. Jste ještě unavená?
Zvládám to celkem dobře, což mě překvapuje. Chodím brzy spát a brzy vstávám. Jen se snažím přes oběd trochu prospat, abych nabrala síly.

Původně jsem měla hrát turnaje ve Spojených státech, ale když jsem dostala nabídku hrát Fed Cup, nechala jsem turnaje turnaji. Reprezentovat Českou republiku byl vždy můj sen.

Jste s Petrem Pálou domluvená ohledně toho, jestli nastoupíte?
Zatím nevím, rozhodne se to až v pátek po všech trénincích. Až kapitán uvidí, kdo je jak připravený.

Znáte některou s Kanaďanek víc, nebo jdete do neznáma?
Znám je všechny až na tu juniorku (Leylah Fernandezová; pozn. red.).

Jak vidíte šance českého týmu?
Papírově jsme silnější. Věřím, že máme větší šanci vyhrát. Nicméně Kanaďanky jsou bojovné, nepodceňovala bych je.

Barbora Krejčíková a její cesta za tituly:

ITF Palm Harbor (antuka, 80 000 dolarů)
1. kolo: BARBORA KREJČÍKOVÁ – Ingrid Neelová (USA) 5:7, 6:2, 6:0
Osmifinále: BARBORA KREJČÍKOVÁ – Sanaz Marandová (USA) 6:2, 6:2
Čtvrtfinále: BARBORA KREJČÍKOVÁ – Whitney Osuigweová (USA) 6:2, 6:4
Semifinále: BARBORA KREJČÍKOVÁ – Panna Udvardyová (HUN) 7:5, 6:2
Finále: BARBORA KREJČÍKOVÁ – Nicole Gibbsová (USA) 6:0, 6:1

ITF Pelham (antuka, 25 000 dolarů)
1. kolo: BARBORA KREJČÍKOVÁ – Gaia Sanesiová (ITA) 6:0, 1:2 skreč
Osmifinále: BARBORA KREJČÍKOVÁ – Zuzana Zlochová (SVK) 6:1, 6:1
Čtvrtfinále: BARBORA KREJČÍKOVÁ – Ann Liová (USA) 7:6(3), 6:3
Semifinále: BARBORA KREJČÍKOVÁ – Hailey Baptisteová (USA) 3:6, 6:3, 6:4
Finále: BARBORA KREJČÍKOVÁ – Caroline Dolehideová (USA) 6:4, 6:3