Nejmladší od české hvězdy! Supertalentovaná Gauffová vyhrála ve čtrnácti Orange Bowl

- Jan Vojkůvka

Fantastický rok má za sebou teprve čtrnáctiletá Američanka Cori Gauffová. Supertalent ženského tenisu v uplynulé sezoně dosáhla mnoha úspěchů jak na poli juniorském, tak na turnajích dospělých a vše korunovala triumfem na prestižním Orange Bowlu.

Vítězka juniorky ve dvouhře na French Open a ve čtyřhře na US Open dosáhla senzačního úspěchu už v roce 2017, kdy ve svých teprve třinácti letech došla do finále singlu na US Open a poprvé o sobě dala výrazně vědět.

Její rok 2018 však byl teprve prosycen velkými úspěchy. Američanka byla prakticky na každém turnaji nejmladší hráčkou, přesto vybojovala grandslamový titul, triumfovala v Roehamptonu a nakonec i na prestižním prosincovém Orange Bowlu.

„Táta mi na začátku turnaje řekl, že tohle je pravděpodobně můj poslední turnaj mezi juniorkami, tak ať hraju tak, abych si to pamatovala,“ uvedla Gauffová. A rozhodně sama sebe nezklamala.

Když ve finále porazila Číňanku Qinwen Čeng 6:1, 3:6, 6:4, stala se nejmladší vítězkou od roku 2003, kdy Orange Bowl ovládla bývalá světová sedmička Nicole Vaidišová. Za posledních 25 let byla mladší než Gauffová, kromě Vaidišové, už jen Ruska Anna Kurnikovová, bývalá osmá hráčka světa.

Gauffová, která vyhrála Orange Bowl už v roce 2016 v kategorii do dvanácti let, se přitom neprosazovala pouze mezi juniorkami. Bývalá juniorská jednička a akutální světová dvojka dokázala zanechat stopu i mezi dospělými.

Čtrnáctiletá tenistka se jako první ze svého ročníku narození (2004) dostala na žebříček WTA, kde zaujímá 869. místo a za sebou má postupy skrz kvalifikaci až do osmifinále v Osprey a Baton Rouge. Velkým privilegiem pak byla možnost zahrát si kvalifikaci US Open, ve které byla vyřazena v úvodním kole.

„Chci se stát profesionální hráčkou. V příštím roce je mým cílem dostat se do první stovky na žebříčku WTA,“ řekla sebevědomě Gauffová, která má v plánu zahájit svou pouť v nové sezoně na turnajích ITF World Tennis Tour 25 (současné ITF turnaje s dotací 25 tisíc dolarů).