Zbytečný turnaj, zní z Německa o Laver Cupu. Šéf tamní federace se opřel do týmové exhibice

- Jan Vojkůvka

Druhý ročník Laver Cupu opět přinesl skvělé tenisové zážitky a slavil úspěch nejen v Chicagu, ale i po celém světě díky televizním přenosům. Ne všichni však nadšení z této soutěže sdílí. Například Ulrich Klaus, šéf Německé tenisové federace bere Laver Cup jako přebytečný turnaj.

Elitní tenisová exhibice, která má za sebou zatím dvě vydání, se snaží spojit dohromady nejlepší hráče žebříčku, kteří bojují za Evropu či za zbytek světa o trofej, která má ambice stát se prestižní. Ne každý to ale vidí stejně.

„Myslím, že další události do kalendáře opravdu nepotřebujeme,“ řekl diplomaticky Klaus, který nakonec smířlivý tón neudržel. „V kalendáři je teď tolik turnajů. Myslím, že (Laver Cup) nám už nic nedává,“ podotkl.

Zároveň se pozastavil nad tím, že ATP chystá v roce 2020 znovuzrození Světového poháru, což je vedle Davis Cupu a Laver Cupu už třetí týmová soutěž, s níž se v mužském kalendáři počítá. „Hráči nemohou hrát všechno,“ rýpnul si Ulrich, který připomněl, že příliš týmových akcí přinutí tenisty k důkladnějšímu výběru, kam se vydají.

A trpět tím může nejen Davis Cup, ale i budoucí Světový pohár. Úspěch Laver Cupu, ať už v Praze nebo Chicagu, se však popřít nijak nedá.