Rozhodování o Davis Cupu. Co chce slavná soutěž nabídnout?

- Jan Vojkůvka

Oči celého tenisového světa miří k jedinému datu, k jedinému místu. Až se zástupci ITF sejdou 16. srpna v Orlandu, bude se rozhodovat zejména o budoucnosti Davis Cupu. Ten má projít revolučními změnami, které se však ne každému zamlouvají. Co týmová soutěž chce nabídnout?

ITF touží po velkých změnách v mužském týmovém tenise. O Davis Cupu a jeho budoucnosti se hovoří dlouhodobě, ale už příští týden se může kompletně změnit. Vidinou je pak tzv. festival tenisu na konci sezony, kterou by měla zaštítit smlouva s investiční skupinou Kosmos, jež by v příštích 25 letech měla do Davis Cupu napumpovat 3 miliardy dolarů.

Plán je takový, že by v únoru proběhla kvalifikace mezi 24 týmy o 12 míst v celkově 18ti členném poli národních výběrů. Z 12 zápasů, které by se hrály formátem doma a venku, by vítězové postoupili na závěrečný turnaj a poražení zamířili do jednotlivých zón, kde by bojovali o účast v kvalifikaci pro další ročník.

K 12 postupujícím by pak automaticky přibyli 4 semifinalisté z předchozího ročníku a další dva celky by održely divokou kartu.

Formát turnaje by přinesl celkem 6 skupin po třech týmech. Vítězové a dva nejlepší celky z druhých míst by pak postoupili do čtvrtfinále. Semifinalisté turnaje by pak automaticky postoupili i do dalšího ročníku finálového turnaje Davis Cupu. Dva nejhorší týmy celého turnaje by naopak spadly do nižší divize Davis Cupu, zatímco týmy od 5. do 16. místa by měly zajištěnou kvalifikaci v další sezoně.

Každé střetnutí by se hrálo formátem s dvěma zápasy ve dvouhře a jedním duelem ve čtyřhře. Hrálo by se na dva vítězné sety a všechny  zápasy by se odehrály během jednoho dne.

Mezi největší odpůrce nového formátu Davis Cupu patří Austrálie či Česká republika. Zda se ale těmto velkým hráčům na poli ITF podaříodvrátit revoluční novinky se, ukáže až příští týden.