Není to los, který bych si přál, přiznává Pála. Teď však myslí na finále

- Radek Štohl

Velmi nepříjemný los potkal české tenistky ve Fed Cupu. Na začátku příštího ročníku je na domácí půdě čekají Rumunky, které ve svých řadách mají světovou jedničku Simonou Halepovou či hráčku TOP 25 Mihaelu Buzarnescuovou. Ze samotného losu není příliš nadšený ani kapitán týmu Petr Pála. „Společně s Německem se jednalo o nejtěžší variantu," prohlásil ihned po zveřejnění losu.

Češky šly do úterního losování jako nejvýše nasazené. Do prvního kola se jim naskýtala možnost Austrálie, Belgie, Německa a právě Rumunska, se kterým se nakonec utkají. „Není to los, kterých bych si zrovna přál," vyjádřil se k soupeřkám Petr Pála. „Bude se jednat o velkou výzvu, neboť se jedná o tým, který má v současné době světovou jedničku," připomněl vládnutí Simony Halepové od 26. února letošního roku.

„Netušíme, zda takové postavení bude mít i za rok. Nedávno však zaslouženě získala první grandslamový titul a ke všemu se stává nebezpečnější hráčkou, když z ní spadl balvan těch neúspěšných finále."

Halepová nebude jedinou hrozbou pro české tenistky. V kádru Rumunska je hned pět tenistek TOP 60, včetně čtyřiadvacáté hráčky žebříčku Mihaely Buzarnescuové. „Letos na různých površích hrála dobře. Dále tam mají Beguovou a Niculescuovou," vyjmenoval úspěšný trenér hráčky z konce elitní šedesátky žebříčku a zavzpomínal na poslední vzájemný duel.

Ten se odehrál před dvěma lety v rumunské Kluži a Český republika zvítězila 3:2 na zápasy. „Jednalo se o první velký krok k titulu, bylo to tam velmi náročné. Nyní si myslím, že ať už budeme hrát v jakékoliv sestavě, tak i my budeme pro ně představovat těžkého soupeře. Výhodou je, že hrajeme doma," pokračoval.

Tím tak potvrdil novou volbu prostředí, která se automaticky dostává finalistkám předchozího ročníku. „Celkově věřím, že se bude jednat o zásadní rozdíl. Holky před domácím publikem hrají dobře a rády."

„Osobně jsem si právě vzhledem k této možnosti přál Austrálii, jinak bychom za opačných okolností musely hrát u nich. Upřímně však nyní vyhlížím velké finále, které bude v listopadu. To je to nejdůležitější," ujasnil současné priority.

Do Prahy by mohla zavítat i finalistka nedávno skončeného Wimbledonu Serena Williamsová, která v Praze ještě nikdy nebyla. „Nedovedu si představit, že by po těch prohlášeních nebyla nominována," smál se Pála. I když se bude už jenom zlepšovat, tak je našim přáním, aby přijela. Pro fanoušky by bylo skvělé vidět možná nejlepší hráčku historie," vyzdvihl její kvality dvaačtyřicetiletý kouč.

Samotné finále začíná až téměř za čtyři měsíce, ve Wimbledonu však největšího úspěchu ve dvouhře dosáhla Karolína Plíšková, která vypadla v osmifinále. Češkám se dvakrát nedařilo ani na domácím podniku v Olomouci.

„Některé holky chtěly na minulých podnicích uspět více, ještě je však před nimi hodně turnajů. Přeji si, aby na finále dlouho nečekaly a tudiž se jich jak ve dvouhře, tak ve čtyřhře co nejvíce dostalo na Turnaj mistryň," dodal na závěr.